"Teški dani pred nama, ali čuvamo mir i stabilnost. Ne želim da majkama vraćam decu u kovčezima": Vučić o dijalogu sa Prištinom

16.03.2023

18:04 >> 19:08

0

Autor: Ekipa 24sedam

Prethodnih dana smo razgovarali šta je potrebno za normalizaciju odnosa sa Albancima - rekao je predsednik Srbije

"Teški dani pred nama, ali čuvamo mir i stabilnost. Ne želim da majkama vraćam decu u kovčezima": Vučić o dijalogu sa Prištinom
Copyright Printscreen/Tanjug

Predsednik Srbije obratio se javnosti pred odlazak u Ohrid na nastavak dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU, ali govorio i o ostalim dešavanjima u zemlji, regionu i svetu.

Rekao je da je sa Miroslavom Lajčakom ozbiljno razgovarao o ZSO, jasno rekao da ono što je potpisano mora da bude ispunjeno, govorio o novim investicijama i ulaganjima, o situaciji na KiM, kao i svetskim dešavanjima i ratu u Ukrajini.

"U Beograd i dalje nije stigao zvaničan nacrt iz EU"

- Pred nama nisu laki dani po pitanju KiM. Prethodnih dana smo razgovarali šta je potrebno za normalizaciju odnosa sa Albancima. To nije priznanje tzv. Kosova ni de fakto ni de jure već da imamo bolje odnose i rešimo brojne probleme, pokušamo koliko je moguće zajedno - rekao je on.

 

 

Naglasio je da u Beograd i dalje nije stigao zvaničan nacrt iz EU.

- Beograd je dostavio svoj nacrt, tri dana sam radio sa njima na tome, Priština svoj, što je zapravo spisak želja kako bi Albanci voleli da izgleda implementacija. Do danas, do 18 časova i dalje iz EU nismo dobili nikakav papir - naglasio je on, dodao da ne postoji taj papir i da čim bude postojao da će da obavesti javnost i ukazati šta je loše ili dobro, ako tog dobrog bude bilo u nečemu što je za nas svakako teško.

Ako Albanci prihvate da formiraju ZSO, kaže on, pred nama će biti stvari koje neće biti lake za nas međutim, poručuje da on neće kriti ništa od njih.

Printscreen/Tanjug
 

- Pozivam građane da budu mudri, uzdamo se u svoj pogled na budućnost. Ovo što mislim da će da se dogodi nije jednostavan proces - rekao je i naglasio da će kao vrhovni komandant raditi na tome da vojska bude jača, da nikome nikada ne padne napamet da napadne našu zemlju, kako Srbiju moramo da sačuvamo i "ovaj naši mali brod da dovedemo do mirne luke, čuvajući naše vitalne nacionalne interese".

Onima koji ga kritikuju poručio da je 28 zemalja povuklo priznanje tzv. Kosova, ali ne u njihovo vreme.

- Kako nijedna od 2008. do 2012, a sada se hvalite našim rezultatima. Ponavljam, mi ćemo čuvati državne i nacionalne interese, iako za Srbiju stvari neće biti lake. Rezultat za našu zemlju biće dobar, a to je najvažnije - istakao je on.

"Ohrid nije nikakav sudbonosni dan"

Poručio je da sastanak u Ohridu nije nikajav "sudbonosni dan" ali da mu je jasno kako se njegovi politički protivnici nadaju da će da potpiše nezavisnost KiM.

- Jedino za čim brinu je o tome da imaju priliku da traže moju glavu na tacni. Pokušaću da uradim ono što je za Srbiju najbolje, da čvrsto držimo naše crvene linije, nikoga nisam obmanjivao. Lajčak je potvrdio da sam pred predstavnicima međunarodne zajednice govorio o crvenim linijama - poručio je.

Printscreen/Tanjug
 

Sastanak u Ohridu zakazan je za 18. mart u 10 sati, a visoki predstavnik EU Žozep Borelj i izaslanik Miroslav Lajčak imaće, kao i u Briselu, prvo odvojene sastanke sa predsednikom Srbije i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, posle čega je predviđen zajednički sastanak.

Predsednik Srbije, podsetimo, istakao je da sve dok se ne pristupi formiranju Zajednice srpskih opština nema svrhe dalje razgovarati i primenjivati nove sporazume, kao što je i najnoviji evropski plan. 

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji ovih dana takođe boravi u Beogradu danas je naglasio da će ZSO biti formirana, da je to obaveza potpisana u Briselu, i da je samo pitanje u kojoj formi i kada će biti formirana.

"15 modela ZSO Miroslava Lajčaka"

Odgovarajući na pitanja da li je i njemu predstavljeno 15 modela ZSO Miroslava Lajčaka, Vučić je rekao da će ZSO da poveže 97 odsto srpskih opština u celinu.

- Njihove nadležnosti potpisali smo Mustafa i ja, jasno se govori da RS ima pravo da finansira nadležnosti koje su tu propisane, ekonomski razvoj, kulturne stvari i ostalo...- rekao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike