Skandalozan potez hrvatske evroposlanice: Pokušaj rehabilitacije Stepinca u Evropskom parlamentu

16.03.2023

11:55

0

Dačić ističe da svi do sada poznati dokumenti potvrđuju da je Stepinac dovoljno znao o zločinima NDH i na posredan način u tome učestvovao

Skandalozan potez hrvatske evroposlanice: Pokušaj rehabilitacije Stepinca u Evropskom parlamentu
Alojzije Stepinac - Copyright Profimedia

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Željka Zovko najavila je na svom tviter nalogu da će sledeće nedelje u Evropskom parlamentu biti organizovana konferencija "Blaženi Alojze Stepinac - svedočanstvo vere, istrajnosti i nade". 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je ovim povodom da je neshvatljivo da se u Evropskom parlamentu, centru demokratije Evropske unije, organizuje konferencija posvećena revizionističkim težnjama i još jednom pokušaju istorijske rehabilitacije Alojzija Stepinca.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu ukazao da je nadbiskup Stepinac imao značajnu ulogu u ustaškoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj. 

"Mnogi članovi njegovog klera aktivno su učestvovali u zločinima i masovnim ubistvima i sarađivali sa ustaškim nacistima do samog kraja njihove vladavine. Neposredno po proglašenju Nezavisne države Hrvatske, Stepinac izdaje poslanicu u kojoj od sveštenstva traži da se bez zadrške odazovu pozivu da učestvuju u uzvišenom zadatku odbrane i unapređenja NDH. On sam u pismu Papi Piju XII hvalio se da je u NDH pokatoličeno 250.000 pravoslavnog življa", navedeno je u pisanoj izjavi Dačića. 

Stepinac dovoljno znao o zločinima NDH

S druge strane, podseća srpski šef diplomatije, sadašnji papa Franja o Stepincu govori: "U određenom trenutku u procesu zahteva Hrvatske za kanonizaciju postoje nejasne tačke, istorijske tačke. Čemu bi služilo proglašenje za sveca ako tu istina nije jasna. Nikome to ne bi služilo". 

Dačić ističe da svi do sada poznati dokumenti potvrđuju da je Stepinac dovoljno znao o zločinima NDH i na posredan način u tome učestvovao. 

Foto: Tanjug/Strahinja Acimovic
ministar Ivica Dačić

 

"On je problematičan kao potencijalni svetac bilo koje hrišćanske crkve. Konačno, hrišćanin u njemu nikada nije nadvladao fanatični hrvatski ekstremizam. Njegovo ponašanje tokom Drugog svetskog rata se nikako ne može nazvati ni mučeničkim, ni svetačkim. Morao je stati na stranu obespravljenih i progonjenih u NDH, što to nikada nije učinio. Naprotiv, nalazi opravdanja za ustaške zločine i ustaško 'konačno rešenje'. Stepinac je zapravo rodonačelnik hrvatskog klero-nacizma. Ustaški poglavar Pavelić ga zato i odlikuje ordenom Zvezde 1944. godine", kaže Dačić. 

On podseća da je u NDH od aprila 1941. godine do maja 1945. godine ubijeno gotovo milion ne-Hrvata, najvećim delom Srba, zatim Jevreja i Roma. 

Put pomirenja na Balkanu ne ide preko Stepinca

"Logor Jasenovac je najveće stratište u Evropi izvan nacističkih logora u okupiranoj Poljskoj. Stepinac je aktivno sprovodio politiku pokrštavanja pravoslavnog stanovništva, kao način da spasu svoje živote", kazao je Dačić

Dodao je da je jedno sasvim sigurno, a to je da put pomirenja na zapadnom Balkanu, boljeg razumevanja, jačanja dobrosusedskih odnosa, zasnovanih i na evropskim tekovinama, pravu i pravdi ne ide preko Alojzija Stepinca. 

"Veoma žalimo zbog namere hrvatske evro-poslanice da organizuje konferenciju - 'Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade', 21. marta u Evropskom parlamentu u Briselu. Republika Srbija zalaže se za jačanje odnosa sa Republikom Hrvatskom, kao i između dva naroda. To je cilj kome treba težiti. Spomenuta konferencija u Evropskom parlamentu tom cilju ni na koji način ne doprinosi", poručio je srpski šef diplomatije u pisanoj izjavi. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike