Lajčak u Beogradu: Susret sa predsednikom Vučićem pred nastavak dijaloga u Ohridu

13.03.2023

07:11

0

Izaslanik EU prethodne nedelje boravio je u Prištini

Lajčak u Beogradu: Susret sa predsednikom Vučićem pred nastavak dijaloga u Ohridu
Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić u vili Mir - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Izaslanik Evropske Unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, boravi danas i sutra u Beogradu u okviru priprema za nastavak dijaloga koji je zakazan za 18. mart u Ohridu. Prethodne nedelje Lajčak je boravio u Prištini gde se sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prema najavi EU, Lajčak će u Ohridu održati prvo odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak, poput prethodnog susreta u Briselu.

TANJUG/ DOPISNIK KiM
 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, insistira da nema novih sporazuma, dok stari ne budu primenjeni, tačnije dok Zajednica srpskih opština ne bude formirana.

-Četiri odluke su do sada donete i potpisane i o tome ne može da se razgovara jer je već potpisano. Kako ponovo da razgovaramo i ponovo da potpisujemo. Ne vidim smisao, rekao je on.

On je naveo da je reč o osnovnom sporazumu, implementacionom sporazumu, prinicipima ZSO i odluci o upravljačkom timu. Predsednik ističe takođe da teško da je bilo nekog napretka u Prištini protekle nedelje tokom posete Lajčaka i da je siguran da je Aljbin Kurti odlučan da ne formira ZSO na KiM, kao i da se vidi da nisu spremni da na njega izvrše pritisak, već da ga ohrabruju u neispunjavanju obaveza.

Najavljujući Lajčakov dolazak, predsednik Srbije je najavio da će izaslanik EU ostati u Beogradu do srede.

TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ
predsednik Srbije Aleksandar Vučić

 

-Imaćemo jedan sastanak od 30 minuta, a onda ću de fakto dva dana provesti sa njim u radu i pokušaju da pronađemo kakav, takav put u napretku za normalizaciju odnosa, kazao je Vučić.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Lajčak je nedavno istakao da će ona biti formirana na osnovu nekog od 15 postojećih evropskih modela.

-Upravljački tim je taj koji mora da iznese predlog i onda obe strane imaju priliku da daju svoje kontra-predloge i komentare, a to je proces u kojem su Beograd i Priština ravnopravni partneri. Evropska unija će se zatim pobrinuti da ono oko čega smo se dogovorili, bude u skladu sa evropskim standardima i vrednostima, naveo je Lajčak.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike