Todić: Nije lako biti Srbin na KiM, udaraju tamo gde nas najviše boli, na decu

09.03.2023

10:25

0

Pitanje je dokle će srpski narod moći ovo da trpi još, rekao je Todić povodom najnovijih napada

Todić: Nije lako biti Srbin na KiM, udaraju tamo gde nas najviše boli, na decu
Zoran Todić - Copyright Kosovo onlajn printscreen

Gradonačelnik Opštine Leposavić u ostavci Zoran Todić kazao je da nije lako biti Srbin na Kosovu i Metohiji, ističući da napadi na decu najviše bole, a da prištinske vlasti baš tu "udaraju". 

"Već više od 24 godine Srbi na KiM se svakog dana suočavaju sa teškoćama. Nije lako živeti i biti Srbin na KiM. Više brojimo dane kad  nema incidenata, nego kada ih ima", rekao je Todić gostujući na TV Pink. 

Podsetio je na poslednji incident u selu Jošanica kada su pretučena dva srpska mladića

"Presretnuti su od kosovske specijalne jedinice, izbačeni iz auta, a da nisu ni legitimisani, ni privođeni. Specijalci su ih pretukli i posle prebijanja ih pustili", kazao je Todić. 

Dodao je da je situacija na KiM nepeta, teška i mučna i da svako ko ima decu zna šta najviše boli. 

"Najviše boli kada udare na decu. Pitanje dokle će srpski narod moći ovo da trpi još. Razgovarao sam sa roditeljima pretučenih mladića i video sam očaj i bes. Nema osude, nema reakcije, napadi su svakodnevni, a ovo je samo jedan u nizu incidenata", kazao je Todić. 

Podsetio je na prebijanje mladića u Kosovskom pomoravlju i pucanje u leđa na bistričkom mostu samo zato što ljudi nisu stali.

Todić je kazao da već godinu i po dana postoji militarizacija na severu Kosova, i da su izrađene baze specijalnih jedinica policije i uspostavljen punkt na Bistričkoj reci.

"Imamo svakodnevno šikaniranje. Specijalne jedinice ovde vrše rutinske kontrole, patroliraju po selima sa dugim cevima. Razumem da imaju nameru da se izbore protiv kriminalaca i krijumčarenja. Svi mi smo u službi da suzbijemo kriminal. Ali to ne možete koristeći svakodnevno borbena vozila na kojima se nalaze teški mitraljezi na terenu. Na taj način samo šikanirate i vršite represiju", kazao je on.

Ocenio je da je krajnje vreme da se stane na put ovakvom ponašanju Prištine i kosovske policije.
"Bojim se da ne dođemo u situaciju da neko ne uzme pravdu u svoje ruke i proba da zaštiti porodicu sam na neki način koji može da nas odvede u nekom smeru koji nije potreban nikom", istakao je Todić. 

Tanjug printscreen
Petković u poseti Miljanu Deleviću

 

Naglasio je da Priština, kako je kazao, "otima srpsku imovinu za izgradnju vojno-policijskih baza".

On je naveo da je sever posebno "problematičan za Prištinu", jer tu postoji jedinstvo srpskog naroda

"Izgradnja baza za specijalnu jedinicu nema nikakve veze sa sprečavanjem kriumčarenja robe, već samo sa zastrašivanjem srpskog naroda, a usmereno je protiv teritorije gde postoji srpsko jedinstvo", istakao je Todić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike