Kancelarija za KiM apeluje na Međunarodnu zajednicu da osudi napad na srpske mladiće

08.03.2023

14:31

0

Autor: I.K.

Porodice mladića odmah je primio i predsednik Privremenog organa Zoran Todić i ponudio im pomoć i podršku

Kancelarija za KiM apeluje na Međunarodnu zajednicu da osudi napad na srpske mladiće
Jarinje, ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da od međunarodnih organizacija i Brisela očekuje da jasno osude napad na dvojicu mladića u Jošanici kod Leposavića i slične incidente, a od Prištine da za primer drugima kazni policajce nasilnike, jer će u suprotnom svaki siledžija u policijskoj uniformi imati blanko dozvolu da "maltretira i prebija" po sopstvenom izboru i nahođenju. 

Kako se navodi, brutalno i ničim izazvano prebijanje srpskih mladića Đorđa M.(24) i Lazara Đ. (23) u Jošanici kod Leposavića jeste prava slika stvarnosti u kojoj je srpski narod prinuđen da živi na Kosovu i Metohiji. 

Oni su sa povredama hospitalizovani, a porodice mladića odmah je primio i predsednik Privremenog organa Zoran Todić i ponudio im pomoć i podršku.

"Ti momci su bez ikakvog povoda i razloga sinoć bili izloženi torturi od strane pripadnika specijalne policije ROSU, a najstrašnije je to što prekomerna upotreba sile i primenjivanje policijske torture nije puki incident, već direktan nalog vlasti u Prištini da se Srbi na svakom koraku maltertiraju i zastrašuju", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako se navodi, policajci albanske nacionalnosti nema šta da traže na severu Kosova i Metohije i njihovo prisustvo je protivzakonito i direktno suprotno Briselskom sporazumu.

Ističe se da je očigledno zadatak Rosu specijalaca na severu teror i zastrašivanje, kao i da to sve otvorenije pokazuju.

"U trenutku kada se, uz posredovanje međunarodnih predstavnika, traži prostor za normalizaciju odnosa Beograda i Prištini, na terenu Priština i dalje ulaže napore da se postigne sasvim suprotno i da srpsko-albanski odnosi budu dodatno narušeni, a međuetnički jaz produbljen", navodi se u saopštenju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike