Brojne čestitke iz sveta i regiona povodom rođendana predsednika Vučića: Sve najbolje od Erdogana, Alijeva, Si Đipinga

04.03.2023

21:28

1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas, povodom rođendana, čestitke brojnih svetskih zvaničnika i članova diplomatskog kora akreditovanih u Beogradu

Brojne čestitke iz sveta i regiona povodom rođendana predsednika Vučića: Sve najbolje od Erdogana, Alijeva, Si Đipinga
Aleksandar Vučić - Copyright RTS printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas doputovao u Katar, gde će učestvovati na Konferenciji u organizaciji Ujedinjenih nacija od 5. do 6. marta, proslavio je 53. rođendan u krugu najbližih saradnika.


On je takođe saopštio da veruje da će u Kataru napraviti dobar posao za Srbiju.

- U Kataru je skoro ponoć. Ujutro idemo na sastanke u 7 sati i želim da se odmorim i dobro pripremim. Ipak, ove divne dame, pošto nisam bio naročito druželjubiv, donele su mi tortu za 53. rođendan. Hvala što su tu već 10 godina i hvala svima kojima neću stići da odgovorim sutradan. Verujem da ćemo i ovde u Kataru napraviti dobar posao za našu Srbiju! Živela Srbija!, napisao je Vučić na Instagram nalogu ''budućnostsrbijeav''.

 

 


Predsednik Vučić prihvatio je poziv emira države Katar, Njegovog Visočanstva šeika Tamim bin Hamada Al-Tanija, da učestvuje na 5. Konferenciji Ujedinjenih nacija na nivou država i vlada, koja će se održati od 05. do 09. marta u Dohi.

Tokom posete, Vučić će imati i bilateralni sastanak sa šeikom Tamim bin Hamad Al -Tanijem, što će biti njiihov prvi susret. Glavne teme sastanka biće unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje, ekonomija, trgovina, investicije.

Odnosi Srbije i Katara su prijateljski, a diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni su 1989. godine. Diplomatska predstavništva su na nivou ambasadora, a na snazi je i niz bilateralnih sporazuma koji jačaju postojeće partnerstvo.

U oktobru 2021. godine, država Katar učestvovala je na svečanom otvaranju Samita pokreta nesvrstanih u Beogradu, kojim je obeležena 60-godišnjica prve konferencije ovog pokreta.

Tokom epidemiološke krize, emir Katara je uputio avion sa medicinskom pomoći Srbiji, kao izraz prijateljstva koje povezuje dve zemlje i dobrih bilateralnih odnosa i saradnje.

Čestitke od predsednik Kine, Mađarske, Turske…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas, povodom rođendana, čestitke brojnih svetskih zvaničnika i članova diplomatskog kora akreditovanih u Beogradu.

Predsedniku Vučiću čestitku su uputili predsednik Kine Si Đinping, predsednica Mađarske Katalin Novak, kao i predsednici Turske i Azerbejdžana, Redžep Tajip Erdogan i Ilham Alijev, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Vučiću su čestitke uputili i predsednik Kazahstana Kaim Žomart Tokajev, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kao i predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

Poslednjih godina, odnosi između Kine i Srbije se razvijaju na visokom nivou, međusobno političko poverenje čvrsto je kao stena, a saradnja u svim oblastima konkretno napreduje, nižući značajne rezultate. Pridajem veliki značaj razvoju odnosa Kine i Srbije i spreman sam da dodatno uložim napore, sa Vama zajedno, kako bismo sveobuhvatno strateško partnerstvo podigli na još viši nivo, navodi se u čestitki predsednika Si Đinpinga, koji je predsedniku Vučiću poželeo dobro zdravlje.

Profimedia
 

Predsednica Mađarske Katalin Novak je u čestitki poželela predsedniku Vučiću dobro zdravlje i uspeh, navodeći da Mađarska posvećuje puno pažnje daljem razvijanju prijateljskih odnosa sa Srbijom.

Raduje me što smo i na predsedničkom nivou u više navrata mogli da doprinesemo tom uspešnom procesu i iščekujem našu buduću saradnju, navodi se u čestitki predsednice Mađarske, koja je pozvala predsednika Vučića na ovogodišnji 5. Demografski samit u Budimpešti.

U čestitki predsednika Turske Erdogana se, između ostalog, kaže:

''Uveren sam da će se naše bilateralne veze i saradnja, na čelu sa Vašom ekselencijom i na temeljima čvrstog prijateljstva i solidarnosti, još više unaprediti. Uz najlepše želje za blagostanje i sreću prijateljskog naroda Srbije, koristim ovu priliku da Vam čestitam rođendan.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev istakao je da izuzetno ceni dosledne napore predsednika Vučića u smeru razvijanja prijateljskih odnosa i saradnje naših zemalja.

Uveren sam da ćemo uspešno nastaviti zajedničke napore u smeru jačanja srdačnih odnosa Srbije i Azerbejdžana, kao i da ćemo produbiti našu bilateralnu i multilateralnu saradnju. Poštovani gospodine predsedniče, primite srdačne čestitke, uz želje za dobro zdravlje, uspeh u radu i obavljanju Vaših odgovornih dužnosti na dobrobit prijateljskog naroda Srbije, navodi se u čestitki predsednika Alijeva.

Predsedniku Vučiću čestitku je uputio i predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev izrazivši uverenje da će višestruka i uzajamno korisna saradnja između dve zemlje i dalje biti plodna i sa velikim rezultatima.

Bezuslovno, zahvaljujući strateškoj viziji i aktivnoj delatnosti, Vi vodite Srbiju putem prosperiteta i razvoja. Koristim ovu priliku da Vam poželim uspeh na odgovornoj funkciji, a Vašoj porodici zdravlje i blagostanje, navodi se, između ostalog, u čestitki predsednika Tokajeva.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku u kojoj se, između ostalog kaže:

Biti na čelu države u vreme globalnih promena koje se reflektujui na unutrašnje prilike u zemlji, zahteva ličnost izuzetne snage i umeća za donošenje najboljih odluka za svoj narod i državu. Uveren sam da ćete, kao i do sada, mudro i promišljeno voditi zemlju putem napretka i prosperiteta, jer snažna Srbija je od neprocenjive važnosti za bratski srpski narod u Republici Srpskoj, u kojima ćete uvek imati iskrene prijatelje i saradnike.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike