Lajčak i Eskobar o dijalogu u Briselu: Neophodna primena svih do sada postignutih sporazuma

01.03.2023

08:50

0

Autor: I.K.

Naredni sastanak u okviru dijaloga biće održan 18. marta u Skoplju

Lajčak i Eskobar o dijalogu u Briselu: Neophodna primena svih do sada postignutih sporazuma
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak - Copyright Twitter/MiroslavLajcak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je u razgovoru sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom istaknuta neophodnost primene svih do sada postignutih sporazuma.

-Nakon sastanka na najvišem nivou zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar i ja smo se sastali da koordiniramo naredne korake pre sledećeg sastanka. Saglasili smo se o važnosti implementacije svih sporazuma koji su do sada postignuti u dijalogu, napisao je Lajčak.

 

 

Podsetimo, u Briselu je u ponedeljak održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, tokom koje su Lajčak i šef diplomatije EU Žozep Borelj održali prvo odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a zatim i zajednički razgovor.

Borelj je posle sastanka rekao da su se Vučić i Kurti saglasili da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da su se obe strane složile da primena plana počne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

Predsednik Vučić kaže da se o drugim temama može razgovarati tek kada se formira Zajednica srpskih opština, koju, kako je objasnio, čini 10 opština.

“ZSO je važan, ne samo za sever. Reč je o 10 opština, Leposavić, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica, Zvečan, ali reč je i o šest opština na jugu, od Štrpca do Gračanice”, rekao je Vučić sinoć za RTS.

On dodaje da ne očekuje da Aljbin Kurti prihvati da formira ZSO. Vučić je najavio da će naredni sastanak biti održan 18. marta u Skoplju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike