Borelj: Vučić i Kurti se složili da novi razgovori oko teksta nisu potrebni

27.02.2023

20:56

0

On je ocenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasili da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Borelj: Vučić i Kurti se složili da novi razgovori oko teksta nisu potrebni
Copyright printscreen/instagram/budućnostsribjeav

Šef diplomatije EU Žozep Borelj saopštio je da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti složili na trilateralnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni.

Borelj je nakon sastanka, na kojem je učestvovao i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost.

Evropski komesar je naveo da su se obe strane složile da se sa primenom plana započne brzo, iako je potrebno još razgovora kako bi se dogovorile pojedinosti.

- Dvojica lidera će se ponovo sastati tokom marta kako bi se finalizovao aneks ugovora, koji je njegov integralni deo, a koji još nije u potpunosti finalizovan - rekao je Borelj i dodao da je EU podsetila obe strane o njihovim obavezama da primene sve dogovore iz prošlosti.

On je naveo da su na stvaranju dokumenta učestvovali najviši predstavnici svih 27 zemalja članica Evropske unije, kao i članovi Evropskog saveta.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
Aleksandar Vučić i Žozep Borelj

- Ovaj plan prvi put smo predstavili prošlog septembra, od kada vodimo intenzivne diplomatske pregovore. Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putovao je u tom periodu deset puta do Prištine i osam puta do Beograda, a ovo je prvi put da su lideri Srbije i Kosova uživo razgovarali o predlogu - rekao je Borelj.

On je ocenio da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i da su se saglasili da primene plan EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Sada kada su se oko toga složili, tekst plana biće dostupan javnosti vrlo uskoro. Ovaj plan je iznad svega važan za ljude koji žive u Srbiji i na Kosovu i Metohiji, za njihove građane. Prema planu, građani će moći da se slobodno kreću, koriste svoje pasoše i isprave, kao i saobraćajne tablice - rekao je Borelj.

Borelj je dodao da za Srbe na KiM ovaj plan znači više bezbednosti, sigurnosti, kada je reč o ljudskim pravima, pravima Srpske pravoslavne crkve na KiM, kao i kulturnim i istorijskim spomenicima.

- Plan može da bude platforma pomoću koje će se prevazići nasleđe iz prošlosti - ocenio je Borelj.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike