Dačić: Srbija je danas najperspektivnija i najdinamičnija ekonomija Zapadnog Balkana, kao i svojevrstan motor regionalnog razvoja

22.02.2023

21:44

0

Podsetio je da je prošla godina bila rekordna po prilivu stranih direktnih investicija

Dačić: Srbija je danas najperspektivnija i najdinamičnija ekonomija Zapadnog Balkana, kao i svojevrstan motor regionalnog razvoja
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/ Sava Radovanović

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je Srbija u proteklom periodu privukla ubedljivo najviše direktnih stranih investicija u regionu, da generišemo rast u rudarstvu, prerađivačkoj industriji, oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i mnogim drugim sektorima.

On je u obraćanju predstavnicima privredne delegacije u organizaciji Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije u ovom delu Evrope kazao da je Srbija to postigla zahvaljujući svom geograskom položaju, ali i promišljenoj i ozbiljnoj fiskalnoj i ekonomskoj politici, navodeći da su ekonomski rezultati Srbije posledica strateškog planiranja i hrabrih reformskih procesa, ali i činjenice da smo godinama metodično radili na političkoj stabilnosti kako bi valorizovali svoj povoljan geografski položaj.

- Danas smo, sa ponosom mogu da kažem, najperspektivnija i najdinamičnija ekonomija zapadnog Balkana i svojevrstan motor regionalnog razvoja. I to nije subjektivan utisak - to nedvosmisleno potvrđuju svi makroekonomski pokazatelji - rekao je Dačić.

Antoni Ahel/ATA Images
Ivica Dačić

Podsetio je da je prošla godina bila rekordna po prilivu stranih direktnih investicija, te da je sa 4,4 milijarde evra bruto stranih direktnih investicija u 2022. premašen za 13,6 odsto prethodno ostvaren rekordan rezultat u 2021. godini.

- Srpska privreda nije imuna na krizu, ali je otporna i poseduje dobre mehanizme odbrane od šokova, koji uključuju i adekvatne devizne rezerve, umeren nivo spoljnog i javnog duga, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem, kao i dokazanu sposobnost proaktivnog reagovanja na razne udare iz međunarodnog okruženja - naveo je Dačić.

Istakao je i da je prema preliminarnim procenama rast bruto domaćeg proizvoda u 2022. bio 2,3 odsto na međugodišnjem nivou, pa je Srbija u godini u kojoj se suočila sa negativnim efektima višedimenzionalnih šokova iz međunarodnog okruženja nastavila da beleži ekonomski rast.

- Sa ponosom ističemo da su danas informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) najveća neto izvozna grana Srbije, a naša zemlja među 50 najvećih svetskih izvoznika softvera - rekao je Dačić i dodao da će izvoz IKT usluga premašiti 2,6 milijarde evra, što je povećanje od oko 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a suficit će biti veći od 1,5 milijarde evra.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji sa SAD, ona se intenzivno razvija rukovođena sve većim prilivom investicija američkih kompanija, rastućom trgovinskom razmenom i robe i usluga i tradicionalno značajnom finansijskom podrškom kroz različite programe razvojne pomoći čija je vrednost do sada premašila milijardu dolara, napomenuo je ministar i dodao da Srbija ima izražen interes da svoje odnose sa SAD podigne na nivo strateškog partnerstva čiji bi jedan od ključnih stubova bila privredna saradnja dve zemlje kao motor daljeg osnaživanja naših ekonomskih ali i sveukupnih veza.

Podsetio je da su SAD danas među vodećim spoljnotrgovinskim partnerima Srbije, a da je u 2022. godini ostvarena rekordna vrednost kako trgovine robom i uslugama, tako i našeg izvoza robe i usluga. Kako je rekao, u 2022. trgovina robom i uslugama je premašila 2,4 milijarde dolara, a srpski izvoz robe i usluga u SAD je bio nešto veći od 1,5 milijardi dolara.

SAD su trenutno naš vodeći partner u izvozu usluga sa kojim ostvarujemo i najveći suficit, dok je naš robni izvoz u proteklih pet godina duplirao i u 2022. godini premašio vrednost od 500 miliona dolara, naveo je ministar.

Rekao je i da SAD spadaju među vodeće strane investitore u Srbiji sa ukupnim dosadašnjim ulaganjima američkih kompanija od oko četiri milijarde dolara. One su, podsetio je, realizovane u nizu sektora - automobilskoj industriji, telekomunikacijama, IT uslugama, prehrambenoj industriji, turizmu i hotelijerstvu.

- Uprkos brojnim rastućim globalnim izazovima u proteklom periodu, ekonomski odnosi Srbije i SAD ne da nisu posustali, već se, sasvim suprotno, naša privredna saradnja razvija veoma dinamično i u različitim sferama. Zahvaljujući između ostalog dolasku kompanija kao što su „Majkrosoft“ (Microsoft) i „En-Si-Ar“ (NCR) i otvaranju njihovih kampusa, Srbija je postala tehnološki centar regiona, a trend ukrupnjavanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) doneo je akvizicije i u brzo rastućoj i lukrativnoj oblasti proizvodnje gejming softvera - rekao je ministar istakavši da u tom segmentu softverske industrije dominiraju kompanije iz SAD (Nordeus - Take two, 3Lateral - Epic Games i dr).

Američke kompanije u Srbiji trenutno zapošljavaju oko 32 hiljada radnika od čega čak polovinu u auto-industriji, sektoru koji ima strateški značaj za dalji ekonomski prosperitet Srbije, rast naše industrijske baze i izvoza u svet i još veću integrisanost srpskih kompanija u evropske i globalne lance snabdevanja, podsetio je Dačić.

Ministar se osvrnuo i na kvalitet političkih odnosa dve zemlje navodeći da je nedavno obeleženo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i da je to bila prilika da se na racionalan način rekapitulira istorija naše saradnje. Ona je, ocenio je ministar, osim u kratkom periodu novije istorije, uvek bila obeležena uzajamnim poverenjem i razumevanjem i zato je, rekao je, upravo taj jubilej bio dobra prilika da se otvori novo poglavlje srpsko-američkih odnosa, koje će, uveren je, u budućnosti dati značajne, kako političke, tako i ekonomske plodove.

Dačić je naglasio da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje centralno spoljnopolitičko opredeljenje Srbije, ali je kazao da će i nadgradnja političke i ekonomske saradnje sa SAD "biti za nas ništa manje važan strateški cilj".

- Srbija, dakle, jeste i biće zemlja u kojoj su i Amerikanci i američki kapital dobrodošli, i pružićemo sve uslove da investitori iz SAD ovde imaju najpovoljnije moguće poslovno okruženje. Da ovo nisu prazne marketinške poruke mogu da vam potvrde brojni američki poslovni sistemi koji već godinama deluju u Srbiji i koji će, uveren sam, podeliti autentične utiske i biti najuverljiviji promoteri moje zemlje - naveo je Dačić.

Objasnio je na kraju obraćanja i zašto su Srbiji, u kojoj danas uspešno posluju kompanije sa svih meridijana, toliko važne upravo investicije iz SAD.

- Američke kompanije sa sobom ne donose samo radna mesta, već i savremene poslovne modele bez kojih nijedna država ne može da računa na uspeh u našem ekonomski integrisanom svetu. Investitori iz SAD nam daju primere kako deluju veliki korporativni sistemi i kako ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama doprinosi uključenju mladih obrazovanih kadrova. Sve to je dugoročno višestruko značajnija dobit za jednu državu od poreza i doprinosa prikupljenih od zaposlenih u stranim kompanijama, ali i podršci za priliv mladih kadrova ili ostanak mladih - kazao je ministar i poručio: "Nemojte da imate dileme - Srbija se jasno opredelila za put prosperiteta i razvoja, a uveren sam da ćemo uspeti da na tom putu sa našim američkim partnerima i prijateljima pronađeno i zajednički cilj i zajednički interes".

U tom je smislu izrazio nadu da će poseta predstavnika privredne delegacije u organizaciji Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) iznedriti nove poslovne projekte i dogovore sa srpskom privredom, jer mogućnosti za uspostavljanje i razvoj saradnje su zaista brojne.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike