Norveška zatvara ambasadu u Prištini: Odluka doneta u jeku pritisaka da se formira ZSO

22.02.2023

11:19

0

Odluka da Oslo zatvori svoju ambasadu u Prištini je iznenadila tamošnje zvaničnike

Norveška zatvara ambasadu u Prištini: Odluka doneta u jeku pritisaka da se formira ZSO
Priština - Copyright 24sedam/J.S.J.

Norveška je odlučila da zatvori svoju ambasadu u Prištini do 31. jula ove godine. Svi građani južne srpske pokrajine koji nemaju srpsko državljanstvo, pasoš i vizu će dobijati preko interneta i VFS Global sistema kako se izdaju vize poslednjih meseci, piše Politika.

Osim na Kosmetu, Norveška je najavila da će zatvoriti svoje ambasade i u Slovačkoj, Šri Lanki, Madagaskaru i Generalni konzulat u Hjustonu (SAD).

„Nikada nije lako odlučiti da se zatvore norveške misije. Ovakva zatvaranja utiču na živote postavljenih norveških diplomata i imaju još veće posledice po osoblje zaposleno u zemlji. Ali mi imamo odgovornost da koristimo naše resurse na način koji nam omogućava da zaštitimo norveške interese što je moguće efikasnije”, naveli su u Ministarstvu spoljnih poslova Norveške. Dodaju da će diplomatske odnose sa Madagaskarom, Slovačkom i Šri Lankom i Kosmetom rešavati kroz alternativne aranžmane.

Odluka da Oslo zatvori svoju ambasadu u Prištini je iznenadila zvaničnike na KiM jer se smatra da je Norveška pouzdan partner tzv nezavisnosti Kosova. Ova informacija dobija dodatno na težini ako se zna da su u toku ozbiljni pritisci SAD i EU da privremene prištinske insititucije konačno formiraju Zajednicu srpskih opština.

Veze Norveške i tzv. Kosova su intenzivnije poslednje dve godine kada je za premijera izabran Aljbin Kurti koji svako slobodno vreme koristi da poseti porodicu (ženu i dete) u Norveškoj. Poslednjih nekoliko meseci, Kurti se prilikom odlaska u ovu zemlju na severu Evrope često tajno sastajao sa predstavnicima NATO i norveške obaveštajne službe. Albanske opozicione partije na Kosovu i Metohiji mu najviše zameraju što je uvek odlazio „po mišljenje” kada su se događale ozbiljne stvari, pre svega na severu pokrajine, kada su recimo bile postavljene barikade.

Da su veze Norveške i tzv. Kosova prilično jake svedoči i činjenica da ministar tzv. vlade Kosova Armend Mehaj ima dvojno državljanstvo. Kao dete je emigrirao u Norvešku gde je završio Koledž Bjerknes u Oslu. Tokom svoje karijere u vojsci Norveške, bio je stacioniran na Kosovu i Metohiji kao deo KFOR-a, a bio je i u mirovnim misijama NATO-a u Avganistanu i Iraku, piše Politika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike