Odbornica kojoj smeta Sveti Sava

02.02.2023

17:42

0

Glavna uloga u ovoj sapunici pripala je Martini Martinko Sabolčki iz lokalnog SSP-a, koja se obrušila na dečiju priredbu realizovanu u OŠ „Jan Čajak“, kritikujući osnovce i školu zbog obeležavanje školske slave „Sveti Sava“

Odbornica kojoj smeta Sveti Sava
Martina Martinko Sabolčki - Copyright Printscreen/Facebook

U nedostatku pravih argumenata protiv lokalne samouprave, opozicioni odbornik, napada školu i uloženi dečiji trud u pravljenje priredbe.

Nova epizoda pokušaja rušenja osnovnih tradicionalnih vrednosti zarad „5 minuta slave“ svečano je „emitovana“ i u Bačkom Petrovcu.

Glavna uloga u ovoj sapunici pripala je Martini Martinko Sabolčki iz lokalnog SSP-a, koja se obrušila na dečiju priredbu realizovanu u OŠ „Jan Čajak“, kritikujući osnovce i školu zbog obeležavanje školske slave „Sveti Sava“, koja je u obrazovni sistem naše zemlje uvedena davne 1840. godine.

Kako bi opravdala svoju naknadnu političku ostrašćenost, probuđenu ulaskom u SSP, istakla je da „nijedan zakon ne predviđa mogućnost da se škole pretvaraju u bogomolje“, istovremeno zaboravljajući da u srpskim školama, pored pravoslavnih, postoje i veroučitelji za decu islamske, katoličke i protestantske verske zajednice koji drže nastavu. U slučaju da se neko izjašnjava kao ateista, zakonom je utvrđeno da ima apsolutno pravo da umesto veronauke pohađa drugi predmet - u ovom slučaju građansko vaspitanje, čime je ispoštovano demokratsko pravo svih građana naše zemlje, nezavisno od verske ili nacionalne pripadnosti, da slušaju predmete koje žele, a verounauka kao takva nije obavezan predmet.

Školska slava u ovom slučaju predstavlja poštovanje tradicije, koja podrazumeva i rezanje slavskog kolača i prisustvo sveštenstva. Takođe, školsku slavu prave učenici zajedno sa svojim nastavnicima i ne obavezuje sve učenike da istoj prisustvuju, a deca ili odrasli koji ne žele da prisustvuju istoj, nisu u obavezi da dođu i gledaju svoje drugare/komšije/prijatelje iz školskih klupa, ulice ili minulih školskih dana, kako tom prilikom nastupaju.

S tim u vezi, na ovaj način odbornica Martina Martinko Sabolčki je ta koja pokušava da napravi jaz i razliku među našom decom, koja su uložila trud i vreme kako bi obežili svoju slavu. Umesto da štiti decu i njihova prava, ova do juče apolitična odbornica, kako je i sama tvrdila-te na osnovu toga dobila glasove, na ovaj način dokazuje svoju novootkrivenu vernost političkoj stranci kojoj je pristupila.

Zbog svega navedenog, ukoliko u nedostatku potkrepljivih argumenata kojima bi diskreditovali aktuelnu lokalnu vlast, koristite dečiju priredbu u cilju dodvoravanja drugoj političkoj partiji i dospevanja u žižu lokalne političke javnosti, onda apsolutno promenite metode, a umesto kritike, pohvalite đake za  predanost i zalaganje u očuvanju sećanja na najvećeg srpskog provetitelja, te negovanja njegove nemerljive zaostavštine koju je ostavio Srbiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Nsuživo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike