"Vređajući Svetog Savu uvredio je sve hrišćane, treba da se vrati svojim korenima": Teolog žestoko odgovorio imamu koji je SPC nazvao sektom

01.02.2023

17:36

1

Autor: 24sedam

Sveti Sava nikada nije pozivao na mržnju, nego samo na sabornost. On je pozivao da hodimo putem Hrista i Hristove Istine, ističe Stojković

"Vređajući Svetog Savu uvredio je sve hrišćane, treba da se vrati svojim korenima": Teolog žestoko odgovorio imamu koji je SPC nazvao sektom
Miloš Stojković Sveti Sava imam Amir ef. Mahić - Copyright Printscreen/Youtube/ONE HD/Happy TV Profimedia

Posle skandaloznog govora Amira ef. Mahića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora, u kojem je on na najbrutalniji način uvredio vernike Srpske pravoslavne crkve, nazivajući Svetog Savu fašistom, a SPC sektom, oglasio se i teolog Miloš Stojković.

On je za 24sedam istakao da se radi o klasičnom primeru govora mržnje prema Srbima i da ne postoji nikakvo opravdanje za reči koje je imam iz Kozarca izgovorio. Teolog ističe da se radi ne samo o lažima nego i istorijskim falsifikatima.

Printscreen/Youtube/Happy TV
Teolog Miloš Stojković

- Govor ovog čoveka nije ništa drugo do mržnja prema Srbima i srpskom rodonačelniku Svetom Savi. Mogu ga nazvati gospodinom, ali nikako istinskim pripadnikom Islamske zajednice jer svaki iskreni musliman, a posebno verski dužnosnik IZ, vrlo dobro zna ko je bio Sveti Sava. Sveti Sava nikada nije pozivao na mržnju, nego samo na sabornost. On je pozivao da hodimo putem Hrista i Hristove Istine – ističe Stojković.

Vređajući Svetog Savu, uvredio je i Gospoda Isusa Hrista

Teolog dodaje i da je Mahić svojim govorom uvredio sve hrišćane. 

- Ovim činom gospodin Mahić nije nazvao sektašem i fašistom samo Svetoga Savu nego i samog Gospoda Isusa Hrista, jer nas je Sveti Sava učio da idemo Hristovim putem. Time je Mahić uvredio ne samo pravoslavne Srbe nego i sve hrišćane – kazao je on.

Stojković je podsetio i na nedavni napad na srpsku decu i njihove roditelje u Sarajevu i dodao da smatra da se u istom svetlu može gledati i izjava imama iz Kozarca.

Printscreen/Youtube/ Kozarac.eu
Amir ef. Mahić

- Sigurno je da ovu izjavu Mahić nije dao slučaju, nego je jednim delom instruisan od strane neiskrenih islamskih sledbenika. Kada sam čuo ovu izjavu kontaktirao sam gospodina Muhameda Jusufspahića, muftiju Islamske zajednice Srbije, i zajedno smo knstatovali da je ova izjava bruka i sramota. Gospodin Jusufspahić mi je naravno rekao da se ne slaže ni sa jednom spornom rečenicom koju je Mahić izgovorio – rekao je teolog.

"Možda se stidi svojih korena"

On je istakao i da Mahić, ako ima imalo dostojanstva i istinske vere, treba da se izvini pravoslavnim Srbima.

- S obzirom da govori o fašizmu i napada srpstvo, ja bih ga pozvao da malo bolje pročita istoriju i da se vrati svojim korenima koji su upravo svetosavski i srpski. Poznato je gde su i čiji su koreni mnogobrojnog islamskog stanovništva na Balkanu. Možda se on stidi svojih korena pa iz stida govori to što govori. Ja ga zato pozivam da uputi izvinjenje svim hrišćanima i pravoslavnim Srbima – rekao je Stojković.

Podsetimo, Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ-a u Kozarcu kod Prijedora, odlučio je da na Savindan, 27. januara, “ospe paljbu”, prema tom srpskom svetitelju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- To je čovek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima – kazao je Mahić i dodao:

- Dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje, koje ispovedaju pravoslavci u Bosni, jeste utemeljeno na dve teške stvari. Prva je nacionalizam. To vam je crkva ili crkveno učenje koje zagovara nacionalizam, što nema nikakve veze ni sa Isusom, ni sa bilo kakvim crkvenim učenjem koje u svojoj osnovi ruši sve nacionalističke ideologije i hrišćane smatra jednakim. Pravoslavlje kakvim ga svetosavlje poznaje, ne smatra ih istim. Zato ćete imati jednog pravoslavca koji se nađe u ovim svetosavskim državama da bi skoro trebalo da promeni veru da bi bio pravoslvac po njihovom kalupu.  S druge strane je utemeljenje na fašizmu. Spominjani Rastko kojeg zovu tako kako ga zovu, po tom njegovom monaškom imenu Sava, je bio začetnik ideologije mržnje prema drugome. Uzmite njegova osnovna dela. Čitava njegova dela se zasnivaju na proklinjanju između ostalog onoga što je poveznica sa islamom i muslimanima. On je sve nastojao ocrniti pravoslavnom svetu i sa druge strane sve je to proklinjao kao nešto đavolsko prisutno u ljudima i ljudskom rodu. Kada bi čovek imao vremena da se posveti tim budalaštinama koje propovedaju, mi možemo naći apsolutne korene ovome fašizmu koji mi danas živimo od strane naših komšija i genocidu koji se ovde desio. Tu su temelji i od toga preko poznatog crkvenog lika, koji je opet poturan kao prosvetitelj, i njegovog Gorskog vijenca. Mogli bismo zaista doći do toga da celokupno to učenje ima određene postavke koji mogu nama jasnijim učiniti zašto se odnose tako prema muslimanima.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike