Imam iz BiH Svetog Savu nazvao fašistom, a SPC sektom: Zašto Šmit i međunarodna zajednica ćute na govor mržnje i napade na Srbe?

01.02.2023

19:15

0

Autor: 24sedam

Govor imama Mahića samo je još jedano od primera da naše komšije u Sarajevu, baš kao i u Prištini, konstantno podgrevaju kolektivnu mržnju prema Srbima

Imam iz BiH Svetog Savu nazvao fašistom, a SPC sektom: Zašto Šmit i međunarodna zajednica ćute na govor mržnje i napade na Srbe?
Copyright Pexels/Profimedia/YouTube/Kozarac

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora, Amir ef. Mahić, održao je nedavno govor posle molitve u džamiji u kojem je na najbrutalniji način vređao ličnost Svetog Save i Srpsku pravoslavnu crkvu

Naravno, kao i mnogo puta do sada kada su se Srbi i srpski nacionalni identitet našli na udaru drugih, iz međunarodne zajednice i od njenih predstavnika čulo se samo “glasno ćutanje”. Tako je bilo i ovaj put.

Zašto Šmit ćuti?

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojem je zadatak da “nadgleda sprovođenje mirovnog rešenja” nije rekao ni reč posle govora u kojem se najznačajniji srpski svetac naziva fašistom, a SPC “sektom”.

Ne treba imati sumnje da bi reakcija bila sasvim drugačija da je, kojim slučajem, neki sveštenik SPC izneo slične optužbe na račun Islamske zajednice i muslimana. 

Printscreen/Youtube, DW Fokus
 

Naravno, tako nešto je nezamislivo, baš kao što je nezamislivo i da bošnjačku decu neko napada u Beogradu, ali zato srpska deca i njihovi roditelji u Sarajevu moraju da imaju policijsku pratnju kako bi ih zaštitili od srpske krvi žednih huligana.

Mržnja prema Srbima se sistematski podgreva

Govor imama Mahića samo je još jedano od primera da naše komšije u Sarajevu, baš kao i u Prištini, konstantno podgrevaju kolektivnu mržnju prema Srbima, koja posle rezultira redovnim napadima na naše sunarodnike. 

Treba li podsetiti da su, pored napada u Sarajevu, Srbi od kojih neki deca, od početka januara bili meta više napada na Kosovu i Metohiji? 

Printscreen/YouTube/Kosovoonline
 

Podsetimo, na Badnji dan, 6. januara muškarac albanske nacionalnosti pucao je na dvojicu srpskih mladića Stefana (11) i Miloša (21) Stojanovića u Gotovuši dok su nosili badnjak. Obojica su povređeni mecima iz vatrenog oružja, a maleni Stefan iz bolnice je pušten tek nakon nedelju dana. 

Na Božić, 7. januara, Stefana T. (18) iz Klokota pretukla je grupa Albanaca dok se vraćao iz crkve sa liturgije. Drugog dana Božića pocepane su i zapalјene umrlice koje su bile zaleplјene na obdaništu „Đurđevak“ u Čaglavici. 

Posle samo nekoliko dana, 12. januara dvojica srpskih mladića Dejan M. (27) i Aleksandar S. (31) privedena su u Klokotu, nakon prijave da se tokom proslave Badnje večeri u porti crkve čulo nekoliko hitaca ispalјenih u vazduh.

Kosovo onlajn
 

Već 22. januara u Suvom Dolu pretučen je Lazar M (15). Njega su napala četvorica Albanaca. 

Dan posle toga ranjen je Srbin Miljan Delević, na koga je kod Bistričkog mosta pucala specijalna kosovska policija.

Ipak, predstavnici međunarodne zajednice nisu našli za shodno da, osim mlakih izjava, bilo kako reaguju na očigledan progon Srba.

Srpska deca se mogu prebijati, na njih se može pucati, SPC može biti nazivana sektom a Sveti Sava fašistom. Sve to nije dovoljno da bilo ko od onih kojima su puna usta mira i demokratije kažu barem jednu osudu. Kao i uvek u poslednjih tri decenije, za predstavnike međunarodne zajednice napadi na Srbe će biti, ako ne poželjni, onda barem prihvatljivi.

Imam širio mržnju prema Srbima

Podsetimo, Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa IZ-a u Kozarcu kod Prijedora, odlučio je da na Savindan, 27. januara, “ospe paljbu”, prema tom srpskom svetitelju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- To je čovek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima – kazao je Mahić i dodao:

- Dve osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje, koje ispovedaju pravoslavci u Bosni, jeste utemeljeno na dve teške stvari. Prva je nacionalizam. To vam je crkva ili crkveno učenje koje zagovara nacionalizam, što nema nikakve veze ni sa Isusom, ni sa bilo kakvim crkvenim učenjem koje u svojoj osnovi ruši sve nacionalističke ideologije i hrišćane smatra jednakim. Pravoslavlje kakvim ga svetosavlje poznaje, ne smatra ih istim. Zato ćete imati jednog pravoslavca koji se nađe u ovim svetosavskim državama da bi skoro trebalo da promeni veru da bi bio pravoslvac po njihovom kalupu.  S druge strane je utemeljenje na fašizmu. Spominjani Rastko kojeg zovu tako kako ga zovu, po tom njegovom monaškom imenu Sava, je bio začetnik ideologije mržnje prema drugome. Uzmite njegova osnovna dela. Čitava njegova dela se zasnivaju na proklinjanju između ostalog onoga što je poveznica sa islamom i muslimanima. On je sve nastojao ocrniti pravoslavnom svetu i sa druge strane sve je to proklinjao kao nešto đavolsko prisutno u ljudima i ljudskom rodu. Kada bi čovek imao vremena da se posveti tim budalaštinama koje propovedaju, mi možemo naći apsolutne korene ovome fašizmu koji mi danas živimo od strane naših komšija i genocidu koji se ovde desio. Tu su temelji i od toga preko poznatog crkvenog lika, koji je opet poturan kao prosvetitelj, i njegovog Gorskog vijenca. Mogli bismo zaista doći do toga da celokupno to učenje ima određene postavke koji mogu nama jasnijim učiniti zašto se odnose tako prema muslimanima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike