Da do kraja godine proteče gas: Vučić i Radev na ceremoniji početka izgradnje gasnog interkonektora (FOTO)

01.02.2023

08:36 >> 11:04

0

Autor: 24sedam

Međusistemska gasna veza Bugarska - Srbija (IBS), u Srbiji biće dužine 109 kilometara

Da do kraja godine proteče gas: Vučić i Radev na ceremoniji početka izgradnje gasnog interkonektora (FOTO)
Radev i Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska - Srbija

Njega je na gradilištu dočekao predsednik Bugarske Rumen Radev i oni su započeli bilateralni sastanak sa delegacijama.

Prisutan je i šef delegacije EU u Srbijei Emanuel Žiofre. Vučić i Radev će zatim obići radove i prisustvovati spajanju cevi gasovoda.

Predsednik Srbije istakao je da je danas važan dan za Srbiju, Bugarsku i ceo region ukazujući da se nastavlja povezivanje dve države, dva naroda i ekonomije dve zemlje.

Vučić je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" postavio fotografiju sa sastanka sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim i zahvalio mu se na trudu da zajedno izgrade bolju budućnost i najbolje moguće odnose.

"Važan dan za Srbiju i Bugarsku i ceo region. Nastavljamo povezivanje dve države, dva naroda i naših ekonomija. Novi gasni interkonektor doneće veću energetsku sigurnost za građane i šansu za nove investicije, a razgovarali smo i o drugim projektima koji su u planu", napisao je predsednik Srbije ispod fotografije.

 

 

Obraćajući se okupljenima, predsednik Vučić istakao je da mu je drago što je imao priliku da razgovara sa Radevim o svim važnim pitanjima i srećan je kada prijatelji mogu da rade važne stvari kao što je ovaj interkonektor. 

-Poručujem da će u Srbiji uvek imati iskrenog prijatelja, a EU hvala na podršci i pomoći. Mi umemo da poštujemo kada neko daje novac svojih poreskih obveznika građanima Srbije. Mi ćemo ovo završiti do kraja oktobra i da do kraja godine proteče gas, istakao je Vučić.

Međusistemska gasna veza Bugarska - Srbija (IBS), u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, navodi se u saopštenju koje su prenele Novinite.

Gasovod je kapaciteta 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP "Srbijagas".

 

Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativni rad sredinom ove godine.

Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike