Petković: Pritisak na Prištinu pokazuje da politika Srbije daje rezultate

31.01.2023

21:16

0

Nemamo šta da krijemo od našeg naroda, danonoćno se borimo za KiM i naše interese, naš narod - podvukao je Petković

Petković: Pritisak na Prištinu pokazuje da politika Srbije daje rezultate
Petar Petković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Činjenica da međunarodna zajednica sada usmerava pritisak na Prištinu pokazuje da politika Srbije daje rezultate, ocenio je večeras direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Petković je u emisiji "Takovska 10" na RTS, kazao da nije reč ni o kakvom sporazumu, jer sporazuma nema.

- Ako mislite na francusko-nemačku inicijativu, to je samo incijativa. Nema predloga ni plana. O tome se samo razgovara. Ne može non pejper biti zvaničan dokument ili sporazum - objasnio je Petković.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković

Kritikovao je, s tim u vezi, da je opozicija već krenula da napada predsednika Srbije, SNS, i vlast zbog sednice Skupštine, gde će predsednik Aleksandar Vučić po četvrti put zarednom govoriti o Kosovu i pitati poslanike da učetsvuju u debati.

- Nijedan predsednik do sada to nije radio. Nemamo šta da krijemo od našeg naroda, danonoćno se borimo za KiM i naše interese, naš narod - podvukao je Petković.

U toj borbi, kaže Srbija koristi sve raspoložive diplomatske alate, a kreće se u malom, ograničenom prostoru.

- Manevarski prostor je kao na vrhu čiode zbog svega što se dešavalo do 2012., zbog svog pritiska zapada. Na današnji dan 3.537 dana je prošlo od kada je potpisan Briselski sporazum. Sve vreme insistiramo i govorimo kako mora da se formira ZSO, koja predstavja nasušnu potrebu srpskog naroda, posebno u trenutku kada trpe nasilje Prištine - naglasio je Petković.

AP Photo
 

Rekao je da zapad može da izvrši potreban pritisak koji je neophodan da Priština krene u sprovođenje sporazuma, jer su se obavezali na formiranje ZSO.

- Paleta je mogućnosti i mehanizama kada govorimo o zapadu da uslovi Prištinu da formira ZSO, jer je ona preduslov da bi krenuli u proces normaliazcije, da nastavimo razgovore - podvukao je Petković.

Petković je rekao da, kao neko ko učestvuje u pregovorima na tehničkom nivou, zna da ne može da se postigne napredak ako ne postoji međusobno poverenje, a ono je izgubljeno odavno, jer ono što je trebalo da bude formirano nije i to predugo.

Naglasio je da je rezultat pametne politike Srbije, da u tim nemogućim uslovima po pitanju Kosova, gde se Srbija bori za svakog svog čoveka, što jača sada pritisak na Prištinu.

- To se ranije nije dešavalo. Borimo se za srpski narod na KiM i koristimo sve moguće elemente da bi odbranili našu poziciju u teškom trenutku. Evropa je u ratu, i ne žele konflikt ovde i vrše ogroman pritisak na Prištinu i Beograd. Činjenica da se sada pritisak usmerava na Prištinu pokazuje da naša politika daje rezultate - konstatovao je Petković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo-online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike