Dačić: EU traži da uvedemo vize za turske državljane, odolevamo tom pritisku, očekujemo putovanja uz lične karte

26.01.2023

12:14

0

Autor: 24sedam

On je istakao da će Srbija nastaviti sa Turskom da razvija odnose i kada je reč o turizmu, ali i ekonomskim interesima

Dačić: EU traži da uvedemo vize za turske državljane, odolevamo tom pritisku, očekujemo putovanja uz lične karte
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji danas boravi u Turskoj, naveo je tokom konferencije sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom da je potrebno završiti sve neophodno kako bi se sproveo potpisani sporazum o ukidanju viza da se putuje bez pasoša, odnosno sa ličnim kartama. On je istakao, međuitm, da istovremeno, Evropska unija traži od Srbije da ukine bezvizni režim sa Srbijom.

-Ostaje da se u našem parlamentu ratifikuje dopuna tog potpisanog sporazuma i očekujem to vrlo brzo, za ovu turističku sezonu. Srpski turisti više u Tursku dolaze tokom leta.Turski turisti cele godine dolaze u Srbiju i moram da kažem da je taj broj izuzetno veliki. Iz EU imamo pritisak da se ukine bezvizni režim sa Turskom, da se ponovo uvedu vize za turske građane. Mi smo taj pritisak odbijali, jer to nije u našem interesu, kao ni čitavog regiona, a mi svi moramo da učinimo maksimalan napor da se spreči zloupotreba toga. Potpisali smo da idemo sa ličnim kartama, a traži se da uvedemo vize i to bi bio korak unazad, rekao je Ivica Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je istakao da će Srbija nastaviti sa Turskom da razvija odnose i kada je reč o turizmu, ali i ekonomskim interesima.

-Ono što nas dodatno povezuje jeste veliki broj ljudi koji su poreklom iz našeg regiona koji osećaju čitav region kao "naš" jer su iz neke od bivših jugoslovenskih republika, a rade u Turskoj. Sve su to naši. I prevodilac ovde je primer te povezanosti. Siguran sam da ih ima na desetine i stotine hiljada. U vreme opšte mržnje i rata, mi treba da tražimo pozitivne primere, da budemo pozitivni faktori mira i saradnje. Zalažemo se za poštovanje teritorijalnog integriteta svake države, a sankcijama se protiv Rusije nismo pridružili iz razloga ekonomske saradnje, bilo bi štetno po naše interese, ali to ne znači da nećemo jasno reći da ne podržavamo rušenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, istakao je Dačić. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike