Dačić i Čavušoglu: Ovo je zlatno doba naše saradnje, radićemo i dalje na unapređenju naših odnosa

26.01.2023

11:40

0

Autor: 24sedam

Jedna od tema razgovora bila je kako unaprediti saradnju dve zemlje, iako je prema ocenama ta saradnja na istorijskom maskimumu

Dačić i Čavušoglu: Ovo je zlatno doba naše saradnje, radićemo i dalje na unapređenju naših odnosa
Dačić i Čavušoglu na konferenciji za novinare - Copyright Prinstcreen/Twitter/MevlutCavusoglu

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji danas boravi u zvaničnoj poseti Turskoj, sastao se sa ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, a održali su potom i konferenciju za medije na kojoj su istakli uspešnu saradnju dve zemlje. 

Čavušoglu je na početku obraćanja naglasio dobre, prijateljske odnose sa ministrom Dačićem, te ponudio pomoć Srbiji nakon poplava koje su zadesile delove naše zemlje.

On je dodao da je jedna od tema razgovora bila kako unaprediti saradnju dve zemlje, iako je ocenio da je ovo zlatno doba saradnje i međusobnih odnosa.

-Ostvarili smo najviše međusobnih poseta ove godine. Počastvovan sam što sarađujem sa ministrom Dačićem. Razgovarali smo o ekonomskim, turističkim odnosima kako da to uvećamo, sada je 2,5 milijardi dolara, a cilj je 5 milijardi i uveren sam da ćemo to ostvariti. Treba da utvrdimo nove ciljeve na kojima ćemo raditi. Uvećane su i investicije na 400 miliona dolara, a doprinos vlade Srbije u tome je ogroman. Za 15 dana je Srbija rešila probleme koji su se pojavili u vezi sa nekim našim firmama. Otvorena je nova afilijala Halk banke u Srbiji, a cilj je da ima 40 filijala ubuduće. To je podrška i za naše firme i ekonomiju Srbije. Imamo dobre odnose i kada je reč o ministarstvima odbrane, povećali smo i broj letova između zemalja. Imali smo 340.000 turista u Srbiji, a iz Srbije u Turskoj 116.000 i to će se povećati putovanjem sa ličnim kartama, povećaćemo broj letova. Pored Istanbula i Ankare biće i do Izmira. Linija do Alanje je izuzetno važna. Imali smo dva predstavništva u Srbiji, sada imamo treće u Nišu i zahvaljujem se na podršci Ivicu Dačiću po ovom pitanju. Radi se na restauraciji Bajrakli džamije u Beogradu, nabrajao je Čavušoglu.

Turski zvaničnik rekao je i da je jedna od tema - Sandžak.

-Pridajemo značaj i zahvaljujemo se predsedniku Srbije Vučiću zbog razvoja ove regije. Postoje dva ministra bošnjačke nacionalnosti u Vladi Srbije što pokazuje koliko je sveobuhvatna politika Aleksandra Vučića. Turska firma je radila i na infrastrukturnim projektima, kao što je put ka Tutitnu, naveo je Čavušoglu. 

Ivica Dačić takođe je istakao dugogodišnju saradnju.

-Mi smo dugo godina unazad zajedno na poslovima u različitim organizacijama, institucijama i našim vladama, te se poznajemo skoro 20 godina. Zajedno samo bili u PS SE u Strazburu pre nego što smo postali ministri spoljnih poslova. Naši bilateralni odnosi su na istorijskom maksimumu. Reč je o izuzetno otvorenom, prijateljskom odnosu, koji se zasniva i na poverenju dva predsednika Vučića i Erdogana. Počeli smo sa ukidanjem viza, sporazumom o slobodnoj trgovini, pre više od 10 godina i tada smo imali viziju šta treba da radimo, ne čekajući Evropsku uniju. U političkoj sferi imamo dobre odnose, ekonomsku sferu moramo još da poboljšamo i da sa postignutih 2,5 milijarde dolara spoljnotrgovinske razmene, dostignemo cilj koji su postavili naši predsednici od 5 milijardi. Jedno je sigurno da je naša ekonomska saradnja u usponu, da imamo čitav niz investicija, da se zapošljava veliki broj ljudi, da su u pitanju infrastrukturni projekti koji pomažu u razvoju regiona, naročito put za Sarajevo i da postoji prisustvo kapitala. Ono što je izvedeno iz svega toga i razvoj naših kulturnih, obrazovnih odnosa u oblasti sporta, nauke i td. Zato je bitno da imamo stalne kontakte i da redovno kontrolišemo šta je urađeno, a šta nije, poručio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je naveo da je potrebno završiti sve neophodno kako bi se sproveo potpisani sporazum o ukidanju viza da se putuje bez pasoša, odnosno sa ličnim kartama.

-Ostaje da se u našem parlamentu ratifikuje dopuna tog potpisanog sporazuma i očekujem to vrlo brzo, za ovu turističku sezonu. Srpski turisti više u Tursku dolaze tokom leta.Turski turisti cele godine dolaze u Srbiju i moram da kažem da je taj broj izuzetno veliki. Iz EU imamo pritisak da se ukine bezvizni režim sa Turskom, da se ponovo uvedu vize za turske građane. Mi smo taj pritisak odbijali, jer to nije u našem interesu, kao ni čitavog regiona, a mi svi moramo da učinimo maksimalan napor da se spreči zloupotreba toga. Potpisali smo da idemo sa ličnim kartama, a traži se da uvedemo vize i to bi bio korak unazad. Srbija će nastaviti sa Turskom da razvija odnose i kada je reč o turizmu, ali i ekonomskim interesima. Ono što nas dodatno povezuje jeste veliki broj ljudi koji su poreklom iz našeg regiona koji osećaju čitav region kao "naš" jer su iz neke od bivših jugoslovenskih republika, a rade u Turskoj. Sve su to naši. I prevodilac ovde je primer te povezanosti. Siguran sam da ih ima na desetine i stotine hiljada. U vreme opšte mržnje i rata, mi treba da tražimo pozitivne primere, da budemo pozitivni faktori mira i saradnje. Zalažemo se za poštovanje teritorijalnog integriteta svake države, a sankcijama se protiv Rusije nismo pridružili iz razloga ekonomske saradnje, bilo bi štetno po naše interese, ali to ne znači da nećemo jasno reći da ne podržavamo rušenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, istakao je Dačić. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike