Predsednik Vučić pozvan na sednicu Vlade u ponedeljak: Posle toga očekuje se obraćanje građanima oko Kosova i Metohije!

21.01.2023

13:58

0

Autor: 24sedam

Glavna tema sednice, a i predsednikovog obraćanja su razgovori oko Kosova i Metohije

Predsednik Vučić pozvan na sednicu Vlade u ponedeljak: Posle toga očekuje se obraćanje građanima oko Kosova i Metohije!
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Vlada Republike Srbije uputila je poziv predsedniku Aleksandru Vučiću da u ponedeljak prisustvuje sednici vlade, u Palati Srbija. Očekuje se da će se predsednik nakon toga, u popodnevnim satima obratiti građanima Srbije.

Glavna tema sednice, a i predsednikovog obraćanja su razgovori oko Kosova i Metohije.

Podsetimo, predsednik Vučić se juče sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Talom.

Oni su u Beograd došli iz Prištine gde su razgovarali sa  Aljbinom Kurtijem.

 

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Inače, Frančesko Talo, politički savetnik italijanske premijerke Đorđe Meloni priključio se velikoj četvroci.

Razloge za ulazak Italije među zemlje koje će definisati i kontrolisati dalje korake u dijalogu Beograda i Prištine treba tražiti u činjenicama na terenu - geografski je blizu ove nestabilne teritorije, a i je jedna od prvih država koja je došla sa KFOR-om na Kosovo i Metohiju, ima najveći broj vojnika i komandanata u okviru te misije i igra važnu ulogu u obezbeđivanju manastira Visoki Dečani, ocenjuju poznavaoci prilika.

O situaciji na KiM

Vučić je juče, nakon sastanka istakao da je, kao predsednik Srbije bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo saglasili sa predloženim planom.

- Pod tim i takvim uslovima tražili smo od četvorke, plus Miroslav Lajčak, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na KiM, jer smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO, koja je ne samo obećana nego i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, pošto je tek posle toga moguć razgovor i kakva takva normalizacija situacije - izjavio je predsednik.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike