EU apeluje povodom najnovijeg iživljavanja Prištine: Kosovo da se uzdrži od akcija protiv vlasnika KM tablica

19.01.2023

14:06

0

Autor: 24sedam

Peter Stano reagovao na najnovije protivpravne akcije kosovske policije

EU apeluje povodom najnovijeg iživljavanja Prištine: Kosovo da se uzdrži od akcija protiv vlasnika KM tablica
Peter Stano - Copyright Evropska komisija printscreen

Kosovo treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika automobila koji imaju tablice KM i da poštuju status kvo, sve dok problem ne bude rešen u okviru dijaloga na trajan način, izjavio je danas portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano.

Na konferenciji za novinare u Evropskoj komisiji, Stano je odgovorio na pitanje o izjavi ministra unutrašnjih poslova tzv Kosova, koji je optužio Srbiju da izdaje ili obnavlja registarske tablice KM.
Stano je kazao da je EU primila na znanje "srpsku odluku od 6. decembra prošle godine da nalepnice za KM tablice neće biti obnovljene, a da se obnova osiguranja i tehničkog pregleda odnosi na automobil, a ne na tablice i stoga, to ne može da se računa kao obnova tablica".

On je ponovio poziv EU za poštovanje sporazuma od 23. novembra prošle godine.

"Mi pozivamo sve strane da u celosti i bezuslovno poštuju sporazum postignut 23. novembra prošle godine. Sa ovim sporzumom Kosovo i Srbija su se dogovorile, što se tiče tablica, da ne eskaliraju situaciju i da se fokusiraju na EU predlog za normalizaciju odnosa.To uključuje da Kosovo treba da se uzdrži od izvršenja akcija protiv vlasnika koji imaju tablice KM i da poštuju status kvo sve dok problem ne bude rešen u okviru dijaloga na trajan način. To takođe uključuje i da Srbija ne izdaje KM tablice", rekao je Stano.

Ponovio je da svi treba da poštuju sporazume i da se okrenu na normalizaciju odnosa. 

"Svako pitanje o interpretaciji onog što je bilo dogovoreno 23. novembra treba da bude predmet razgovora sa olakšivačima dijaloga, a ne preko nekoordiniranih akcija na terenu, koje bi mogle da destabiliziraju već krhku situaciju“, poručio je Stano.

Podsetimo, kosovska policija na administrativnom prelazu Jarinje od juče zadržava vozila sa KM tablicama i upozorava vlasnike da ubuduće neće moći da ulaze na teritoriju KiM, pozivajući se na odluku nadležnih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike