Vojni Komitet NATO o misiji Kfora: Izveštaj o situaciji na terenu i bezbednosnom okruženju

18.01.2023

09:08

0

Drugog dana prva sesija posvećena je misiji Kfora na Kosovu, tokom koje će se razgovarati o situaciji na terenu, bezbednosnom okruženju i misiji Kfora

Vojni Komitet NATO o misiji Kfora: Izveštaj o situaciji na terenu i bezbednosnom okruženju
KFOR - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

U Briselu će danas početi dvodnevna sednica Vojnog komiteta NATO na kome će se, između ostalog razgovarati i o misiji Kfora na Kosovu, objavljeno je na sajtu Alijanse.

Vojni komitet je viši vojni organ u NATO-u i najstarije stalno telo u NATO-u posle Severnoatlantskog saveta, a oba su formirana samo nekoliko meseci nakon što je Alijansa osnovana. To je primarni izvor vojnih saveta Severnoatlantskom savetu i Grupi za nuklearno planiranje i njegov zadatak je da im daje smernice.

Prvog dana sastankom će predsedavati predsednik Vojnog komiteta admiral Rob Bauer, a na prvoj sesiji učesnicima će se obratiti zamenik generalnog sekretara NATO general Mirčea Džoana, a razgovaraće se o bezbednosnim izazovima sa kojima se Alijansa suočava.

Drugog dana prva sesija posvećena je misiji Kfora na Kosovu, tokom koje će se razgovarati o situaciji na terenu, bezbednosnom okruženju i misiji Kfora.

U okviru te sesije šefovi odbrane zemalja NATO sastaće se sa svojim operativnim partnerima Kosovskih snaga (KFOR) – Jermenijom, Austrijom, Finskom, Irskom, Moldavijom, Švedskom, Švajcarskom i Ukrajinom.

Takođe, analiziraće se i rad misije NATO u Iraku i dešavanjima u i oko Ukrajine.

Sastanku će prisustvovati 32 savezničkih šefova odbrane i njihove kolege iz Finske i Švedske. Njih će podržati general Kristofer Kavoli, vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i general Filip Lavin, vrhovni komandant savezničkih snaga za transformaciju (SACT), koji će voditi sednicu.

Na kraju sednice predviđena je konferencija za novinare.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike