Nedelja usred srede: Vučić sa Porfirijem o KiM, vojska podigla borbenu gotovost, protest u Rudaru

28.12.2022

18:30

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Vučić sa Porfirijem o KiM, vojska podigla borbenu gotovost, protest u Rudaru
nedelja usred srede, ilustracija - Copyright Instagram/milosvucevic_odbrana Tanjug/Rade Prelić

Tenzije na Kosovu i protekle nedelje su bile u fokusu. Srbi su na barikadama već 19 dana. Dobra vest je da je uhapšenom Srbinu Dejanu Pantiću određen kućni pritvor. Patrijarhu srpskom Porfiriju, dva dana ranije, nažalost, zabranjen je ulaz na KiM, što je verovatno presedan u istoriji.

Predsednik Srbije sastao se sa patrijarhom, kojem je preneo informacije o situaciji na KiM, poručujući da je cilj Prištine proterivanje svega srpskog sa Kosmeta, te da su u toku teški razgovori sa međunarodnom zajednicom.

24sedam/Tanjug/RT Gracanica
Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na KiM

 

Patrijarh je, obraćajući se javnosti nakon sastanka sa predsednikom, uputio apel "onima koji mogu da utiču na prištinske vlasti da utiču da takva jedna besmislena, apsurdna zabrana bude uklonjena". On je pitao da li postoji neki poglavar koji ne može da poseti svoje vernike.

Osim što je Dejan Pantić, nakon čijeg hapšenja su podignute barikade, pušten iz pritvora, od danas je na slobodi i Nikola Nedeljković, mladić koji je uhapšen za Vidovdan na Gazimestanu, jer je odslužio šestomesečnu kaznu zatvora.

Tanjug/STR
Na protestu je razvijena srpska trobojka dugačka 250 metara

 

U znak protesta zbog terora nad Srbima, protekle nedelje održan je i veličanstven miran skup u Rudaru, odakle je poslata jedinstvena poruka da bez ispunjenja zahteva nema povlačenja barikada. Tom prilikom razvučena je i srpska zastava dugačka 250 metara.

Podignuta borbena gotovost

Nakon brojnih incidenata, predsednik Srbije i vrhovni komandant srpskih snaga bezbednosti naložio je da se podigne borbena gotovost, kako Vojske Srbije, tako i pripadnika MUP-a. 

Predsednik Srbije sinoć je obišao garnizon u Raški, a prethodno je spremnost ljudstva proverio i ministar odbrane Miloš Vučević.

 

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike