Predsednik posle sastanka sa patrijarhom: Cilj Prištine je izbacivanje Srbije sa Kosova i Metohije za sva vremena

27.12.2022

11:21 >> 12:36

0

Autor: 24sedam

Predsednik Vučić je, povodom zabrane ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM, naglasio da se to nikad u istoriji nije dogodilo

Predsednik posle sastanka sa patrijarhom: Cilj Prištine je izbacivanje Srbije sa Kosova i Metohije za sva vremena
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa patrijarhom srpskim Porfirijem u Patrijaršiji u Beogradu.

Sastanak je počeo u 12 sati, a zakazan je nakon što je poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i odlazak u Pećku patrijaršiju uoči Božića.

Patrijarh je naveo nakon zabrane da je krenuo u prvo i najvažnije sedište svoje crkve kako bi uoči Božića bio sa svojim narodom, ali da su vrata njegovog doma za njega bila zaključana.

Predsednik Vučić je, povodom zabrane ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM, naglasio da se to nikad u istoriji nije dogodilo.

Posle sastanka predsednik Srbije i patrijarh dali su izjave za medije. 

Tanjug/Rade Prelić
obraćanje javnosti patrijarha Porfirija i predsednika Vučića

 

-Nemam mnogo toga što bih rekao, a posebno posle jučerašnjeg dana koji je za mene lično bio istinski, malo je reći, tužan, ali to nije toliko važno, već je bio veoma tužan za mnoge ljude, našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, monahinje i monahe i sveštenstvo koje je s radošću očekivalo da poglavar njihove crkve dođe u okviru svojih redovnih programa pre svega u Pećku patrijaršiju da u ovim teškim trenucima zajedno sa njima, kao i uvek što je bivalo, pomoli se Bogu za sve naše ljude kojima nimalo nije lako, koji stradaju, ali i za sve ljude sveta, za mir u svetu i iznad svega za međusobno razumevanje, za suživot i za mir između Albanaca i Srba, rekao je patrijarh na početku obraćanja nakon sastanka sa predsednikom Vučićem.

Na prostoru KiM, istakao je patrijarh, zajedno žive Srbi i ALbanci. Srbi su na tim prostorima gotovo 15 vekova, a zajedno sa Albancima poslednjih pet vekova.

-Ono što je iza nas uči nas da ako postoji dobra volja, može se naći put u zajednički život i put koji vodi ka okviru u kojem za svakoga ima mesta. Bez obzira što mi je bilo zabranjeno da odem na Kosovo, uveravam svu našu braću i sestre na Kosovu da ću ne čekajući mnogo biti tamo sa njima i moliti se Bogu za sve što sam naveo. Neću da ulazim u okvir šta su građanska prava i verske slobode. Pećka patrijaršija je za naš narod, crkvu, za svakog poglavara ono što je Vatikan za rimokatoličku crkvu. Zamislite da sada neko sa najblaže rećeno komičnim obrazloženjem zabrani  Papi da ode u Vatikan. Tada bi siguran sam ceo svet skočio na noge, rekao je patrijarh.

Printscreen /Tanjug
patrijarh Porfirije obraća se javnosti posle sastanka sa predsednikom Vučićem

 

On je pitao, da li postoji neki poglavar koji ne može da poseti svoje vernike.

-Manastir Pećka patrijaršija je imovina SPC, a pre svega kuća poglavara Srpske pravoslavne crkve, njenog patrijarha. Ja sam pokušao i juče u nekim direktnim kontaktima sa nekim ljudima za koje mislim da mogu da pomognu da takva jedna besmislena, apsurdna zabrana bude uklonjena. Apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu da utiču na one koji u Prištini odluke pa i ovu da zabrani patrijarhu da ode svojoj kuću, da se takva odluka promeni, apelovao je patrijarh i poručio da se sačuva mir jer sukobi nikome dobro doneti neće.

-To molim i vlast u Prištini i velike sile, da ih ne nabrajam, političke institucije koje donose odluke u centrima moći, da daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir.

Javnosti se obratio potom i predsednik Srbije.

-Upoznao sam patrijarha sa celokupnom situacijom i političkom i bezbednosnom, mi smo do kasno noćas razgovorali. Jučerašnja zabrana na KiM od prištinskih vlasti patrijarhu Porfiriju najbolje govori o onima koji su to organizovali, a to je samo delimično prištinski režim. Dovoljno je pogledati samo saopštenja. Najavljivali su da će osuditi, a mene je bilo sramota. Ispalo je da smo mi Srbi krivi što imamo SPC i što je patrijarh poželeo da poseti našu najveću svetinju. To je najveća sramota. Oni ne mogu patrijarha ni crkvu da otmu iz srpske duše, ma šta radili, rekao je Vučić na početku obraćanja.

Printscreen/Tanjug
predsednik Srbije nakon sastanka sa patrijarhom

 

Oni govore o slobodi kretanja, a spominju barikade, a ne zabranu patrijarhu da poseti svetinju.

-Kako to može da se dogodi uz takav međunarodni nadzor. Suština je u tome, da Srbi moraju da budu proterani sa Kosova, govorim i o Prištini i mešunarodnoj zajednici. Šta Albancima smetaju barikade? Albanci te puteve ne koriste. Kad vam je potreban pritisak na Beograd onda je to teritorija Srbije. Vodimo razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice, to su teški razgovori, mi moramo da zastupamo interese srpskog naroda na KiM. Nisu Srbi izašli na barikade jer im je to samo tako palo napamet, rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da je Zajednica srpskih opština obećana pre 10 godina, pa su im ukinuli pravo glasa na referendumu i izborima, pa su upali u opštinske izborne komisije, pa su odložili izbore.

-Kako Srbi skinu policijsku uniformu, postanu zločinci. A šta Srbi traže? Samo traže da ne hapsite ljude sa barikada, dajte Pantiću da se leči, da ide u kućni pritvor, da postoji lekarska kontrola, nemojte da hapsite Srbe samo što vam se ne sviđaju, poručio je Vučić.

Predsednik je dodao da razgovara sa Lajčakom, Eskobarom, da su svi resursi uključeni, da se izborimo za mir, da dođemo do kompromisnog rešenja.

-Ukoliko bilo šta vidimo kao "prozor" da odem i u Rašku i Kuršumliju, da se nađem sa predstavnicima našeg naroda da božićne praznike u svojim kućama sačekaju, istakao je Vučić.

Napomenuo je da prilikom prethodne krize, shodno geopolitičkoj situaciji, kako žele nas da zgrome u svetlu dešavanja u Ukrajini.

-To će se nastaviti, čak i ukoliko ovo prevaziđemo. Kako da razgovarate sa nekim ko neće da čuje nijedan argument. Pitam ih šta hoće sa rušenjem barikada? Da ubiju nekoga? Čak i da postignemo nešto, ne mogu da vam opišem koliko se tome nadam, biće nešto novo za 15, mesec dana. Jer, njihov cilj je izbacivanje Srbije sa KiM za sva vremena i izbacivanje apsolutno neposlušnog naroda sa severa Kosova, ocenio je Vučić.

On je na kraju poručio da je Srbija uz naš narod na KiM i poručio: Nema predaje!

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike