Dok je dijalog zaglavljen, Priština svoje ciljeve postiže drugim sredstvima: Les vidi četiri scenarija za rešenje situacije na KiM

27.12.2022

14:36

0

Les ocenjuje da je očito da je Beograd umoran od kompromisa sa Prištinom koje unedogled odlaže uspostavljanje ZSO

Dok je dijalog zaglavljen, Priština svoje ciljeve postiže drugim sredstvima: Les vidi četiri scenarija za rešenje situacije na KiM
Timoti Les - Copyright Sputnjik Srbija printscreen

Saradnik centra za geopolitiku pri univerzitetu Kembridž Timoti Les ocenio je da je očito da je Beograd umoran od kompromisa sa Prištinom koje unedogled odlaže uspostavljanje ZSO, kao i da postoje moguća četiri scenarija za rešenje situacije.

Kako je rekao za agenciju Tanjug Kosovo je došlo do trenutka istine pošto je Srbija odlučila da da zauzme stav u odbranu kosovskih Srba koji ne žele da budu apsorbovani u "nezavisnu kosovsku državu". 

On je rekao da dok dijalog ostaje zaglavljen, kosovske vlasti svoje ciljeve postižu drugim sredstvima i da to što je EU ukinula vizni režim i Priština podnela zahtev za članstvo u EU ne može da bude slučajnost.

"Umesto toga, Srbija je odlučila da izvrši pritisak na Prištinu i zapadne partnere, time što će staviti do znanja da ukoliko Priština ne garantuje autonomiju kosovskim Srbima, Srbija će podeliti Kosovo i integrisati sever", rekao je Les.

On kaže da to otvara niz scenarija. 

"Jedna od mogućnosti je da Kosovo odustane i pristane na uspostavljanje ZSO. Međutim, ovaj ishod se čini relativno malo verovatnim s obzirom na dugogodišnje protivljenje Prištine autonomiji za Savet Evrope, kao i nedostatak uticaja i spremnosti Zapada da promeni politiku Kosova", rekao je Les.

Druga mogućnost je, kaže Les, da Srbija odstupi i ukloni barikade, a da se ne ispuni zahtev za uspostavljanje ZSO, uz neki oblik kompromisa o kojem je pregovarano "spolja".

"Međutim, kao što sam rekao, mislim da se Srbija umorila od takvih kompromisa koji Srbiji mogu dati kratkoročnu pobedu, ali naizgled omogućavaju Kosovu da pobedi u dužoj borbi. Verovatniji scenario je da stvari sada ostanu onakve kakve jesu, pri čemu Srbija blokira sever, a Zapad poziva Kosovo da ne uzvraća silom, što će dovesti do de fakto podele Kosova", smatra Les.

Međutim, kaže Les, to bi impliciralo nivo uzdržanosti Albanaca koji do sada nisu pokazivali, što bi bilo u suprotnosti sa raznim izjavama vlade poslednjih dana.

"Shodno tome, četvrti scenario je da Albanci pokušavaju nasilno da uklone barikade potencijalno po cenu života Srba. U ovom slučaju je verovatno da će Srbija odgovoriti raspoređivanjem armije i da će sever Kosova postati živa zona sukoba, što će se odraziti na ostatak Balkana – posebno na BiH i Crnu Goru gde ima Srba, kao i Preševsku dolinu gde će Albanci tražiti svoje odvajanje od Srbije". rekao je Les.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike