Tenzije na Kosovu i Metohiji ne prestaju: Srbi su istrajni, već 18 dana na barikadama! Nikla i nova, u samom jezgru Severne Mitrovice

27.12.2022

08:44

0

Krizni štab Srba sa severa KiM juče je ponovio da Srbi ne napadaju ni Kfor ni Euleks, već da u njima vide zaštitu od represije prištinskog režima i specijalaca

Tenzije na Kosovu i Metohiji ne prestaju: Srbi su istrajni, već 18 dana na barikadama! Nikla i nova, u samom jezgru Severne Mitrovice
Ilustracija - Copyright Printscreen/Tanjug

Srbi na severu Kosova i Metohije 18. dan su na barikadama, traže oslobađanje svojih protivpravno uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za hapšenja Srba.

Tokom noći je barikada od nekoliko kamiona natovarenih kamenjem i peskom podignuta i u severnom delu Mitrovice u ulici Knjaza Miloša, koja sa istočnog mosta iz južnog dela grada, iz pravca Bošnjačke mahale vodi u centar grada, prenosi RTS.

To je prva barikada postavljena u gradskom jezgru. Pored te barikade može se proći peške, ali za automobile se koriste drugi sporedni putevi.

Pored toga, Srbi sa severa Kosova i Metohije postavili su jutros još jednu barikadu, čime je blokiran ulaz u severni deo Kosovske Mitrovice iz pravca Dudinog Krša.

Barikada je postavljena na mostu koji iz Dudinog Krša vodi prema Tehničkoj školi, prenosi Kosovo onlajn.

Na mostu je parkiran kamion, čime je i taj prilaz prema severnom delu Kosovske Mitrovice zatvoren.

Juče je stigla informacija da su vlasti u Prištini stavile tzv. Kosovske bezbednosne snage u punu borbenu gotovost i spremni su da izvrše udar na sever Kosova i Metohije sa 1500 svojih pripadnika.

Ova naredba se odnosi se na jedinice iz Prištine, Peći i Prizrena.

Ono što je takođe obeležilo jučeršanji dan je to što Priština nije dozvolila srpskom patrijarhu Porfiriju da na administrativnom prelazu Merdare uđe na KiM i ode u Pećku patrijaršiju.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je da Vojska i sve jedinice MUP-a budu u najvišem stepenu borbene gotovosti, odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile.

Krizni štab Srba sa severa KiM juče je ponovio da Srbi ne napadaju ni Kfor ni Euleks, već da u njima vide zaštitu od represije prištinskog režima i specijalaca. 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike