Srbi na severu KiM 17. dan na barikadama! Posle teškog dana jutro mirno

26.12.2022

05:55

0

Kfor je potvrdio da je sinoć došlo do pucnjave u Zubinom Potoku, dodajući da u tom incidentu nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta

Srbi na severu KiM 17. dan na barikadama! Posle teškog dana jutro mirno
Copyright Printscreen/Tanjug

Srbi na severu Kosova i Metohije 17. dan su na barikadama, zahtevajući oslobađanje svojih protivpravno uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za hapšenja Srba. Jutro je mirno nakon sinoćnje pucnjave u Zubinom Potoku, prenosi RTS.

Kfor je potvrdio da je sinoć došlo do pucnjave u Zubinom Potoku, dodajući da u tom incidentu nije bilo povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta.

U saopštenju misije Kfora navodi se da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola, prenela je "Koha", ističući da nije bilo povređenih ni materijalne štete.

-Možemo da potvrdimo da je pre nekoliko sati patrola Kfora, dok je dežurala u okolini Zubinog Potoka, čula i videla nekoliko pucnjeva u njenoj blizini. Povređenih nema i nema materijalne štete. Proveravamo činjenice sa terena i naknadno ćemo objaviti više detalja- naveli su iz Kfora.

Kfor je ovim saopštenjem demantovao navode prištinskih medija da je napadnuta jedinica te vojne misije.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić demantovao je sinoć pisanje prištinskih medija da je u Zubinom Potoku napadnuta jedinica Kfora.

-To su nove dezinformacije u nizu koje plasira Priština, sa ciljem da uvuku Kfor u svoje prljave igre i sukob sa srpskim narodom - rekao je Rakić.

On je Istakaoda se nije desio nikakav napad na Kfor, da Srbi poštuju Kfor jer su oni na Kosovu i Metohiji u skladu sa Rezolucijom 1244.

Nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa vojnim vrhom, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uputio se u Rašku.

Mojsilović je izjavio da je situacija složena i da zahteva prisustvo Vojske Srbije duž administrativne linije.

- Kosovska policija saopštila je sinoć da nije bilo napada na njene pripadnike niti bilo kakve razmene vatre.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku nakon medijskih izveštaja da je u okolini Zubinog Potoka došlo do rafalne paljbe se navodi da nije bilo napada na kosovsku policiju, niti razmene vatre između kosovske policije ili bilo koje grupe. Šef Kabineta predsednice privremenih prištinskih institucija Bljerim Velja takođe je rekao da kosovska policija "nije uključena ni u kakve okršaje". 

Pre samog incidenta odnosnon pucnjave Priština je zabranila srpskom patrijarhu Porfiriju da uoči Božića ode u Pećku patrijaršiju. 

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike