Još jedan Srbin uhapšen na KiM: Supruga potvrdila informacije, Kurtijev režim ga tereti za ratne zločine!

15.12.2022

22:54

0

Autor: 24sedam

Mesto hapšenja još uvek nije poznato

Još jedan Srbin uhapšen na KiM: Supruga potvrdila informacije, Kurtijev režim ga tereti za ratne zločine!
Tzv. Kosovska policija - Copyright Tanjug/Ivan Radulović

Bivši pripadnik tzv. Kosovske policije iz Severne Mitrovice Slađan Trajković uhapšen je večeras.

Na društvenim mrežama pojavila se vest da je Srbin uhapšen oko 22 časa.

Mesto hapšenja još uvek nije poznato, a kako javlja reporter Kosovo onlajna, Slađan živi u mešovitom naselju Bošnjačka mahala i jedan je od pripadnika tzv. Kosovske policije koji su napustili službu.

Supruga uhapšenog S.T. potvrdila je vest o hapšenju i dodala da ga navodno terete za počinjen ratni zločin.

- Još uvek ne znamo ništa, znamo da mu je određen pritvor 48 sati, bila sam u policijsku stanicu u Južnoj Mitrovici, bili su jako neljubazni, i samo su mi rekli da je prebačen u Prištinu - rekla je supruga Suzana Trajković.

Dodala je da je njen suprug 23 godine bio u službi i da je neverovatno da je sada, kada je napustio službu uhapšen.

- Za šta mogu da budu Srbi optuženi, kakav ratni zločin, toliko godina je bio pripadnik policije. Ovo je strašno šta se radi Srbima - rekla je uznemireno Trajković.

Kako je navela, njen suprug je dijabetičar, a kod sebe nema potrebne lekove.

- On je dijabetičar, ima i cirozu jetre, juče je ceo dan preležao, a nema lekove kod sebe.

"Pantiću uskraćena elementarna ljudska prava, to je otmica!"

Predsednik Centra za odbranu međunarodnog prava, advokat Goran Petronijević, komentarišući situaciju u vezi sa Dejanom Pantićem koji je 10. decembra uhapšen na severu KiM, rekao je da svakoj osobi koja je lišena slobode moraju da se obezbede sve elementarne stvari, jer je u suprotnom sve ostalo otmica, nasilje i kriminal.

Petronijević je za Tanjug istakao da čak i u najzaostalijim pravnim sistemima u svetu, ne postoji pravni sistem koji ne sadrži u sebi elementarni korpus zaštite ljudskih prava za osobe koje su lišene slobode.

- Dejanu Pantiću po svim pravilima i po svim međunarodnim propisima za zaštitu prava ljudi lišenih slobode, pripada pravo na stručnu odbranu, pravo na kontakt sa porodicom i pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu. To su tzv. instant prava koja se ostvaruju u prvim minutima lišenja slobode, a svako ko to ne učini, ogrešio se o elementarna ljudska prava - poručio je Petronijević.

Vučić: Sutra uručujemo KFOR-u zahtev da se naša vojska i policija vrate na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će sutra ujutru KFOR-u biti uručen zahtev da se srpske snage vrate na KiM.

- Na sednici Vlade doneta je odluka da sutra ujutru na administrativnom prelazu komandantu KFOR-a uručimo naš zahtev u skladu sa Rezolucijom 1244 da se određeni broj vojnog i policijskog osoblja, u stotinama, do 1.000, vrati na Kosovo i Metohiju. To je važno za zaštitu našeg stanovništva, a to bi i dramatično smanjilo tenzije na Jarinju i Brnjaku. Odluka je doneta jednoglasno i to je samo poštovanje međunarodnog prava. Ne mislimo da će oni to prihvatiti, ali je važno da ima zapisano da smo pokušali, jednog dana kada se promeni odnos snaga na KiM biće "Pa zašto nikada niste tražili" - istakao je predsednik.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike