Vučić izneo detalje francusko-nemačkog sporazuma: "Dođe vam iz kože da iskočite kad to pročitate"

15.12.2022

20:40

1

Autor: 24sedam

U jednom od članova francusko-nemačkog predloga se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu KiM u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, napomenuo je Vučić

Vučić izneo detalje francusko-nemačkog sporazuma: "Dođe vam iz kože da iskočite kad to pročitate"
Aleksandar Vučić - Copyright Printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je u javnost večeras deo francusko-nemačkog predloga, koji se poziva na međunarodno pravo, ali u vezi poštovanja teritorijalnog integriteta obe strane.

- Dođe vam iz kože da iskočite kad to pročitate - rekao je Vučić.

Istakao je da u članu 2. stoji: "Obe strane će se voditi ciljevima i principima predočenim u Povelji UN naročito onih koji se odnose na suverenu jednakost svih država na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta i prava na samoopredeljenje" i dodao da to daju "Srbiji kojoj su uništili teritorijalni integritet i pravo na samoopredeljenje".

U jednom od članova francusko-nemačkog predloga se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu KiM u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, napomenuo je Vučić.

- To znači da se se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u UN. Želim da to ljudi u Srbiji znaju, a ne da čitaju gluposti po našoj štampi. Zahtevi su najteži mogući za nas. Situacija na terenu je takva da vri kod Srba i na severu i na jugu - rekao je predsednik.

Obe strane će se voditi principima o povelji UN naročito onima koji se odnose na poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta. U skladu sa Poveljom UN obe strane rešavaju svaki spor i ne koriste silu, istakao je Vučić.

Predstavnici međunarodne zajednice dali konkretan odgovor da neće poštovati nijedan sporazum

- Želim ljudima u Srbiji da kažem, svim sagovornicima sam doneo. Ovo je papir broj 1 - Povelja UN. Ovo je papri broj 2 - Rezolucija 1244. Papir broj 3 - Vojno tehnički sporazum. Papir broj 4 - Briselski sporazum. Papir broj 5 - Sporazum iz Vašingtona. Papir broj 6 - Solunska deklaracija. Pripremamo i papir broj 7 - Lisabonski.

Kada sam pitao predstavnike međunarodne zajednice, kažite mi jedan sporazum koji ćete da poštujete. Dobio sam konkretan odgovor - nijedan. Mi poštujemo samo ono što nam odgovara, istakao je predsednik. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike