Bocan-Harčenko: Podmukla podvala Prištine i trijumf demokratije po evropskim standardima

15.12.2022

19:10

0

On je rekao da se nameće pitanje o istinskoj svrsi sastanaka u Beogradu i Prištini koje vode zapadni emisari

Bocan-Harčenko: Podmukla podvala Prištine i trijumf demokratije po evropskim standardima
Ambasador Bocan-Harčenko - Copyright FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ocenio je danas da Priština otvoreno i drsko nastavlja preuzimanje kontrole nad severnim delom KiM.

Ruski ambasador kaže da se to događa u vreme kada specijalni predstavnici SAD i EU, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, pokušavaju da nađu rešenje u vezi sa aktuelnim zaoštravanjem situacije, što, kako navodi, nameće pitanje o istinskoj svrsi sastanaka u Beogradu i Prištini koje vode zapadni emisari.

- U sklopu sastanaka u Beogradu i Prištini zapadnih emisara, Amerikanca Eskobara i specijalnog predstavnika EU Lajčaka, koji pokušavaju, kako se navodi, da pronađu rešenja u vezi sa aktuelnim zaoštravanjem situacije na Kosovu, prištinski „vrh“ otvoreno i drsko nastavlja sa preuzimanjem kontrole nad severnim delom pokrajine koji naseljavaju Srbi. I ne namerava da se predomisli. Nameće se pitanje o istinitoj svrsi zapadnjaka - rekao je Bocan-Harčenko, saopštila je Ambasada Rusije u Beogradu.

On ocenjuje da sve to, kako kaže, izgleda kao novo zavrtanje ruku Beogradu.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
 

Prema rečima ruskog ambasadora, premijer tzv. Kosova Kurti samovoljno je instalirao, uz policijsku pratnju, svoje štićenike na mesta odbornika u skupštini Severne Mitrovice, koja su Srbi prethodno napustili u znak protesta.

- Bili smo u pravu, kada smo upozoravali da je odluka Prištine da se odlože odgovarajući lokalni izbori, podmukla podvala. To se i desilo: postavili su „svoje“ bez održavanja izbora. Pravi trijumf demokratije po evropskim standardima - naglasio je Bocan-Harčenko.

On je ukazao i na, kako je rekao, jednu indikativnu, bukvalno upadljivu činjenicu o delovanju Zapada u korist kosovskih Albanaca - aplikaciju za članstvo nepriznate kvazidržave u EU.

Bocan Harčenko zato pita zar je to ikada bilo moguće bez odobrenja Brisela?

- Gde je posvećenost Evropske unije principima proširenja na tzv. „Zapadni Balkan“, koji, inače, predviđaju poštovanje Rezolucije 1244 SB UN? - upitao je ruski ambasador.

- Slika je veoma ružna, teška. Mada su reči američkog specijalnog izaslanika Eskobara o tome da iz svake krize treba tražiti optimizam - uz svu njihovu prividnu apsurdnost - razumljive. Po svoj prilici, optimistima SAD čini upravo očajnički položaj kosovskih Srba - zaključio je Bocan-Harčenko, prenela je ruska ambasada u Beogradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike