Vlada Srbije usvaja zahtev za povratak naše vojske i policije na KiM, sednici prisustvuje i predsednik Vučić

15.12.2022

08:24 >> 11:27

0

Autor: 24sedam

Kabinet bi trebalo da zaseda u Palati "Srbija"

Vlada Srbije usvaja zahtev za povratak naše vojske i policije na KiM, sednici prisustvuje i predsednik Vučić
sednica Vlade o KiM - Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Vlada Srbije održaće večeras u 20 časova sednicu na kojoj će i zvanično biti usvojen zahtev Beograda da se po slovu Rezolucije SB UN 1244 od Kfora zatraži povratak naše vojske i policije na Kosovo i Metohiju.

Kabinet bi trebalo da zaseda u Palati  "Srbija", a na poziv premijerke Ane Brnabić biće prisutan i predsednik Aleksandar Vučić.

Komandi međunarodne vojne misije biće upućen dokument, a na koji naša strana ima apsolutno pravo imajući u vidu da ni KFOR ni Euleks nisu mnogo učinili u zaštiti našeg naroda u pokrajini koja mesecima trpi teror premijera lažne države Aljbina Kurtija.

Predsednik Vučić je pre par dana i sam istakao da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Inače, odredba Rezolucije 1244 koja se tiče povratka naših bezbednosnih snaga je tako formulisana da iz nje proizilazi obaveza Kfora da omogući dolazak srpske vojske i policije na KiM. Proteklih dana su se protiv ove ideje naše strane otvoreno izjasnili šefica nemačke diplomatije Analena Berbok i izaslanik predsednika SAD Gabrijel Eskobar, čime se direktno krše norme međunarodnog prava i Ujedinjenih nacija.

Inače, tenzije u južnoj srpskoj pokrajini traju već izvesno vreme.

Prvo je kosovska policija prošlog četvrtka zaplenila gotovo sve vino iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče. Specijalne policijske jedinice sa cisternom zaplenile su 42.000 litara vina, a sin vlasnika vinarije pretio je da će skočiti s krova.

Dva dana zaredom u dvorište dečjeg vrtića u Leposaviću ušla su vozila Kfora i specijalnih jedinica kosovske policije, među kojima i borbeno vozilo, koja su posle kraćeg zadržavanja i napustila krug obdaništa.

I tu nije kraj incidentima. Istog dana u večernjim časovima više od 300 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je iz Južne Mitrovice u Severnu Mitrovicu. 

Kao odgovor na upad naoružanih specijalaca, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na konferenciji za medije rekao da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244.

Reagovao je odmah i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike