Nedelja usred srede: Barikade na severu KiM zbog terora nad Srbima, otvorena japanska fabrika u Inđiji, Srbija dobila budžet za 2023.

14.12.2022

18:45

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Barikade na severu KiM zbog terora nad Srbima, otvorena japanska fabrika u Inđiji, Srbija dobila budžet za 2023.
nedelja usred srede, ilustracija - Copyright 24sedam/Tanjug

Kosovo i Metohija je uzavrelo poslednjih sedam dana. Zbog niza akcija usmerenih protiv Srba, podignute su barikade na severu Kosmeta. Aljbin Kurti, uprkos apelima, umesto da smiruje situaciju, svakog dana sprovodi nove akcije na štetu našeg naroda. 

Kako bi Beograd i Prištinu vratili za pregovarački sto, ovih dana stižu izaslanici najvećih svetskih sila, SAD i Evropske unije, Francuske, Nemačke, najverovatnije očekujući da bude potpisan novi dokument koji bi bio polazna tačka za konačni sporazum.

Printscreen/YouTube/RTS
Nakon 24-časovne drame, pretočeno je 40.000 litara vina

 

Taman što je u Briselu postignut dogovor o tablicama i kada je delovalo da se situacija smiruje, Aljbin Kurti pokrenuo je niz akcija protiv Srba. U Velikoj Hoči, naime, do zuba naoružana kosovska policija zajedno sa carinicima zaplenila je 40.000 litara vina Srbinu Srđanu Petroviću, i to nakon 24-časovne drame. 

Ubrzo zatim na Jarinju je uhapšen Dejan Pantić, Srbin, nekadašnji pripadnik kosovske policije. Uhapšen je u trenutku kada je sa suprugom na Jarinju hteo da uđe na Kosmet. Njemu je određen i 30-dnevni pritvor, a optužen je za navodni terorizam. Njega kosovska policija tereti za bačenu bombu na prostorije Izborne komisije u Mitrovici.

Privatna arhiva
Dejan Pantić

 

Nakon njegovog hapšenja Srbi su izrazili protest i organizovali postavljanje barikada. 

AP Photo/Visar Kryeziu
Srbi postavili barikade na severu KiM

 

Američki izaslanik Gabrijel Eskobar boravio je u Prištini, a danas je došao u Beograd, gde zajedno sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom EU, razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsednik Srbije protekle nedelje obratio se javnosti i saopštio neke od najnovijih odluka u vezi sa situacijom na Kosmetu, najavivši da očekuje velike pritiske na našu zemlju. Upitao je međunarodnu zajednicu da kaže koji od do sada potpisanih sporazuma Srbija treba da poštuje, budući da Priština ne poštuje nijedan, a u tome joj njeni zapadni mentori zdušno pomažu.

Otvorena japanska fabrika u Inđiji - ovo je samo početak

Japanska kompanija guma "Toyo Tire" otvorila je danas novu fabriku u Inđiji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je izjavio da će to biti najbolja fabrika te kompanije u svetu, kao i da "Toyo" želi da nastavi da investira u Inđiji.

Vučić je odmah po dolasku u fabriku održao sastanak sa predstavnicima kompanije "Toyo Tir"e i tokom obilaska novih pogona preneo novinarima da su mu rekli da žele još da investiraju u Inđiji.

- Ovo smo sanjali pre dve godine, kada je počela gradnja fabrike. To će biti najveći izvoznik iz Srbje - rekao je Vučić.

Naveo je i da su mu predstavnici kompanije rekli da je otvaranje te fabrike samo početak i da nameravaju da investiraju u nove pogone.

 

Izvoz kompanije biće na nivou od 240 miliona evra, a "Toyo" će biti jedan od najvažnijih i najmoćnijih izvoznika sa teritorije Srbije.

Reč je o investiciji vrednoj 382 miliona evra, što je najveća japanska investicija do sada u Srbiji.

"Toyo" je najavio da će fabrika u Inđiji do 2023. godine sa oko 560 srpskih radnika proizvoditi godišnje pet miliona guma.

Skupština usvojila budžet za 2023.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o budžetu za 2023. godinu koji predviđa prihode od 1.843,4 milijarde dinara i rashode od 2.107,4 milijarde dinara. Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je budžet razvojan, jer podržava dalji rast investicija, ali i socijalno orijentisan.

TANJUG/ Sava Radovanović
Ministar Siniša Mali obrazlaže predlog budžeta za 2023. godinu

 

Budžetom za 2023. godinu predviđeno je dalje povećanje penzija nakon novembarskog rasta, i to do 12,1 odsto već u januaru, povećanje plata u javnom sektoru u istom mesecu, u iznosu od 12,5 odsto, povećanje plata za vojna lica, oficire, podoficire i vojnike po ugovoru za 25 odsto, te rast minimalne zarade od 14,3 odsto.

Budžet predviđa i dalje poresko rasterećenje zarada. 
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike