Kurti još jednom prekršio Ustav: Srbi konferenciju mogli da prate samo na albanskom jeziku

11.12.2022

13:16

0

Srbi na Kosovu su konferenciju mogli da prate samo na albanskom jeziku

Kurti još jednom prekršio Ustav: Srbi konferenciju mogli da prate samo na albanskom jeziku
Aljbin Kurti - Copyright printscreen / Youtube /RTV Klan

Pres konferencija na kojoj su, nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, govorili premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i ministar policije tzv. Kosova Dželjalj Svečlja, Srbi na Kosovu su mogli da prate na kanalu RTK2 koji je kosovskim ustavom predviđen za informisanje manjinskih zajednica, ali samo na albanskom jeziku.

Iako je Ustavom zagarantovano pravo Srbima na informisanje i ovoga puta to pravo je prekršeno, baš u obraćanju premijera tzv. Kosova i to kada se njegovo izlaganje tiče upravo onih koji čine više od 95 stanovništva u opštinama na severu, a nakon eskalacije krize hapšenjem Dejana Pantića.

Dželjal Svečlja pozvao je inače na pomenutoj konferenciji, Srbe na KiM da odmah uklone barikade na severu. On je rekao i da je kosovska policija u koordinaciji sa Kforom i Euleksom. 

„Policija ima potrebne kapacitete da deluje u ovom pravcu. U odgovarajućem trenutku, ako barikade ne budu uklonjene, oni će preduzeti odgovarajuće mere. Sve se to dešava u koordinaciji sa partnerima", rekao je Svečlja, prenosi Koha.

Kurti je na pres konferenciji ponovo optužio Srbiju da želi, kako je naveo, "da nastavi rat koji je izgubila pre 23 godine".

Podsetimo, Srbi su podigli barikade na putevima nakon hapšenja Dejana Pantića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo onlajn

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike