"Kurti nas je doveo na samu ivicu rata", Srbija ima pravo da vrati pripadnike bezbednosnih snaga na Kosmet (FOTO/VIDEO)

09.12.2022

12:59

0

Autor: 24sedam

Dešavanja na Kosovu i Metohiji pratite uživo uz 24sedam

"Kurti nas je doveo na samu ivicu rata", Srbija ima pravo da vrati pripadnike bezbednosnih snaga na Kosmet (FOTO/VIDEO)
drama u Velikoj Hoči trajala je dva dana - Copyright Printscreen/Kosovoonline TANJUG/ IVAN RADULOVIĆ

Na Kosovu i Metohiji su u toku novi pritisci i napadi na Srbe. Aljbin Kurti i privremene prištinske vlasti su juče zaplenili vino iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče, a posle toga je u severni deo Kosovske Mitrovice došlo više stotina pripadnika policije tzv. države Kosovo.

Oni su se rasporedili po obodu grada, bacali šok bombe i blokirali čitavu Severnu Mitrovicu.

Prema njihovim rečima, tu su da bi osigurali bezbednost.

Dešavanja na Kosovu i Metohiji 

​Srpska lista: Nema predaje, jer odavde nema nazad! 

Srpska lista najoštrije je osudila klevetničke poteze koje realizuju osvedočeni neprijatelji srpskog naroda stavljanjem na nekakve crne liste potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i ostale Srbe koji su dokazane patriote i nosioci otpora okupaciji severa Kosova i Metohije od strane Aljbina Kurtija.

- Paralelno sa sprovođenjem institucionalnog nasilja i represije od strane do zuba naoružanih specijalaca prema Srbima južno i severno od Ibra, osvedočeni srbomrsci su aktivirali svoje agenture sa ciljem slamanja otpora srpskog naroda kroz etiketiranje slobodomislećih Srba koji ne pristaju na predaju i povlačenje pred naletima hordi iz Prištine - stoji u saopštenju.

Svim Srbima na Kosovu i Metohiji, ali i širom Srbije je jasna matrica po kojoj u trenutku kada Priština maltretira srpski narod, svako ko podigne glas u nameri sa brani prava i slobodu našeg naroda bude prokazan kao kriminalac, zločinac itd.

24sedam/Goran Sivački
 

- Nema te liste crne, crvene ili neke druge boje koja može da umanji poštovanje koje među Srbima na Kosovu i Metohiji, ima potpredsednik naše strane gospodin Milan Radojičić. Šta više, ovi providni potezi i etiketiranje bez ijednog dokaza protiv njega, a koji idu u korist Aljbinu Kurtiju da sever predstavi kao leglo kriminala, pokazuju svu nervozu onih koji više od dve decenije žele da Srbe vide na kolenima, asimilirane ili proterane sa svojih ognjišta.

Da nije žalosno, bilo bi smešno da se u trenutku kada se nad našom decom vitla dugim cevima albanskih specijalaca, Britanci sete da mogu da pomognu svom čedu u Prištini tako što će nastojati da kaljaju obraz časnih Srba, ali nikada se neće setiti da osude maltretiranje Srba u Velikoj Hoči, Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Štrpcu ili mnogim drugim mestima širom Kosova i Metohije. 

Poštovana gospodo, razumeli smo poruku, naš odgovor ostaje isti: Nema predaje, jer odavde nema nazad! - navodi se u saopštenju Srpske liste.

Starović: Prema Rezoluciji 1244 Srbija ima pravo da vrati stotine pripadnika bezbednosnih snaga na Kosmet

Doskorašnji državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović saopštio je da Srbija prema rezoliciji UN 1244 ima pravo da traži povratak više stotina pripadnika bezbednosnih snaga na Kosmet.

- Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da će, zbog stalnog maltretiranja Srba u pokrajini, Srbija tražiti povratak naoružanog osoblja na Kosovo u skladu sa SB UN r. 1244, koja jasno definiše pravo na takvo raspoređivanje i obim snaga za povratak (stotine, ne hiljade) - naglasio je Starović.

 

 

Starović je na Tviteru objavio fotografije Rezolicije 1244 UN gde se, između ostalog, navodi da Srbija nakon povlačenja oružanih snaga, ima pravo da vrati na stotine naoružanog osoblja na Kosovo.

- Potvrđuje da će posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Кosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2. Odlučuje o raspoređivanju civilnog i bezbednosnog prisustva na Кosovu, pod pokroviteljstvom UN, sa odgovarajućom opremom i osobljem, kako se to traži, i pozdravlja saglasnost SR Jugoslavije za takvo prisustvo. Povratak osoblja za četiri navedene funkcije obaviće se uz nadzor međunarodnog bezbednosnog prisustva i biće ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne hiljade) - navodi se u delu Rezolicije 1244 UN.

Kako se dodaje, osoblju koje će se vratiti biće dozvoljeno da obavlja sledeće funkcije:

- Veza sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom, obeležavanje i čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine, kao i održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima - navodi se u Rezoluciji 1244 SB.

Garić: Kurti može da pravi incidente, ali neće uspeti da ovlada severom

Glavni urednik portala "Kosovo onlajn" Miloš Garić ocenio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti može da napravi haos, da napravi sukobe i incidente, ali da on neće uspeti u nameri koju ima, a to je da ovlada srpskim opštinama i severom Kosova i Metohije. 

- To je njegova želja, kao što je bila želja svih ostalih ekstremnih političara u Prištini. Jasno je da će Srbi da se odupru svemu tome i da neće to da dozvole. Kada vidite albansku policiju koja dolazi u severne srpske opštine ti ljudi su uplašeni i tamo dolaze nevoljno - rekao je Garić za  Televiziju K1. 

Dodao je da je čak i Haradinaju jasno da to ne treba da se radi. 

TANJUG/ IVAN RADULOVIĆ
 

- On je juče rekao Kurtiju da to ne radi, jer je video da to vodi samo u još odlučniji otpor Srba i da Albanci neće moći da kontrolišu sever Kosova ni na koji način. Kurti je Srbima definitivno otvorio oči da ne postoji Briselski sporazum - ocenio je Garić.  

Ocenjuje da samo odlučan i potpun otpor ovakvom teroru Prištine mogu da donesu rezultat Srbima.

- Nikakav dogovor u ovom trenutku sa Aljbinom Kurtijem nije moguć, to je potpuno jasno. Poruku Petra Petkovića vidim kao pokušaj da se stavi do znanja svima da Srbija želi da koristi sva ona prava koja ima po međunarodnim sporazumima, a Rezolucija 1244 je jedina koja gazi Briselski sporazum, a zgazili su ga u Briselu i u Prištini - smatra Garić. 

Građani Severne Mitrovice: Učestale provokacije ne vode ka smirivanju situacije

Građani Severne Mitrovice su još jednu noć proveli budni čekajući povlačenje pripadnika policijskih jedinica Kosovske policije koji su sinoć iz Južne došli u Severnu Mitrovicu.
Građani ističu da sve učestalije provokacije ne vode ka smirivanju situacije, već ka eskalaciji i većim sukobima.

- Situacija na Kosovu je već 40. godina, od prvih demonstracija, katastrofalna. Čuveni scenariji Albanaca su prevaziđeni, njihove provokacije su smešne, ali mogu da budu i ozbiljne u osnovi da izazovu incidente i da nastane haos, ali te provokacije su više stvarno katastrofa, rekao nam je jedan od građana Severne Mitrovice.

Još jedan od stanovnika Severne Mitrovice je za Kosovo onlajn kazao da je situacija ozbiljna, ali da se ne plaši.

„Utiče dosta na ljude, dosta njih se plaši. Ja se ne bojim, nema potrebe za tim“, rekao je on.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, pripadnici policije su od 10 časova raspoređeni na istim mestima gde su bili i sinoć i u istom broju.

Drecun: Ako bude neophodno biće izvodljiv povratak srpskih bezbednosnih snaga

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da ako bude neopohodno biće i izvodljiv povratak 1000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga i dodao da o tome koji su načini da se to realizije ne može da govori on, već je to nešto o čemu će odlučiti državno rukovodstvo, ako do toga dođe.

Slika ekrana/Jutjub/ Jutarnji Program TV Happy
 

 

"Ne treba sumnjati da Srbija ima resurse da sprovede tu akciju.  Nadamo se da neće morati da dođe do toga i da će međunarodno prisustvo u skladu sa Rezolucijom 1244 realizovati ono što mu je ključni zadatak, a to je stvaranje sigurnog okruženja za sve koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Drecun za Televiziju K1.

Dodao je da su i ovog puta kao i do sada Srbi ti koji su ugroženi. 

"Interesantno je to da je Priština noćas započela praktično vojnu operaciju zauzimanja severnog dela Kosovske Mitrovice čime je stvorila operacijsku osnovu za dalje napredovanje prema Zvečanu i prema Leposaviću", kazao je Drecun. 

Dodao je da su kosovske snage stavile pod kotrolu selo Srbovac, koje je ključno na  komunikaciji Mitrovica- Leposavić , ocenjujući da to znači da obezbeđuju i koridor za eventualno dalje napedovanje.

"Po meni ovo nije kraj te operacije, osim ako zapadne države ne obuzdaju Prištinu u svemu tome", rekao je Drecun. 

Ocenio je da je nekoliko dana unazad stvorena takva atmosfera da je bilo jasno da će Priština izvesti neku ozbiljniju akciju.

Razbijen izlog na srpskoj prodavnici u Koretištu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da je na prodavnici u Koretištu, kod Gnjilana, čiji je vlasnik Srbin, razbijen izlog. Petković je istakao da je to deo kampanje terora i šireg plana da se Srbi na KiM zastraše i oteraju.

"Ima li kraja Kurtijevom nasilju nad srpskim narodom na KiM? Na prodavnici Srđana Todorovića u Koretištu kod Gnjilana sinoć je razbijen izlog. Ovakvi naizgled izolovani napadi su deo kampanje terora i šireg plana da se Srbi zastraše i oteraju sa svojih ognjišta", napisao je Petković na Tviteru. 
 

 

Premijerka Ana Brnabić o situaciji na Kosovu: Kurti nas je doveo na samu ivicu rata

Premijerka Ana Brnabić, koja ispraća na aerodromu "Nikola Tesla" prvi let na novoj avionskoj liniji između Beograda i Tjenđina, oglasila se i povodom situacije na Kosovu.

- Danas imate ovakav dan, prelep dan, nešto na čemu smo radili duže od dve godine, uvođenje direktnog leta našeg prevoznika sa Pekingom. I imate situaciju da vas neko u Prištini vrati ne u 19., nego u 18. vek. Imamo investitore, radna mesta, sve više mladih koji se vraćaju iz dijaspore, i to da vas stalno neko vraća u 18. vek. I mislim da je sve što je Kurti radio, opasnost ne samo za Srve, već za Albance, za čitavu Evropu i da to jeste politika 19. veka - rekla je Brnabić.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
 

 

Kurti nas je sve doveo na samu ivicu rata. Nije to uradio sam.

RAPSOREĐENE NOVE TRUPE KURTIJEVIH SPECIJALACA

Nešto  pre deset sati jutros najmanje dvadesetak policajaca radpoređeno je na nekoliko lokacija u blizini kancelarije Opštinske izborne komisije dok su nedaleko od njih prisutna i dva vozila Euleksa.

Profimedia
 

 

Za sada se ne zna koji su motivi tzv.kosovske policije, pošto su i sinoć zaposeli obode severnog dela Mitrovice, a jutros se oko sedam povukli, da bi se samo posle nekoliko sati pojavili na ovoj lokaciji, gde ih je sinoć takođe bilo u grupama od po nekoliko pripadnika.

Ponovno prisustvo kosovskih policajaca koji za sada ne zaustavljaju vozila, uznemirilo je dodatno žitelje ovog dela grada kojih jutros gotovo nije ni bilo na ulicama.

Predsednik Vučić do jutra razgovarao sa Vučevićem i Mojsilovićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa ministrom odbrane Vučevićem i generalom Mojsilovićem.

- Tokom noći i jutra sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem...nema predaje! - napisao je predsednik Vučić.

Vučić će i danas i sutra i imati važne i značajne sastanke, a kada dođe vreme on će o zaključcima da obavesti javnost, otkrio je sinoć direktor kancelarije za KIM Petar Petković.

Petković: Uputili smo poslednji apel međunarodnoj zajednici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da su svi juče mogli da gledaju sinhronizovan napad kosovskog premijera Aljbina Kurtija na Srbe i severno i južno od Ibra.

Printscreen/Tanjug
 

- Oni u Prištini ne prezaju ni od čega, oni su upali u Veliku Hoču jer vlasnik vinarije Petrović nije platio nekakve porezne akcize. Od pandemije koronavirusa, on to vino nije prodavao, držao je u podrumu. Iako je juče pokušao da se dogovori sa njima nisu hteli da čuju, već su mu konfiskovali 42.000 litare vina. Način na koji su to uradili bio je bezobrazan, bukvalno su 25 vrsta vina pretočili u jednu cisternu -  rekao je Petković za TV Pink.

Petković je dodao da niko ne može da shvati i razume šta to Kurti radi.

- Ovo je poslednji poziv međunarodnoj zajednici, jer narod neće više da trpi zulum Aljbina Kurtija - kazao je Petković.

Kurtijevi specijalci zaplenili sve vino porodice Petrović

Kosovska policija zaplenila je gotovo sve vino iz vinarije porodice Petrović iz Velike Hoče sinoć nešto posle 19 časova.

 

 

Službenici kosovske carine i pripadnici policijskih snaga napustili su Veliku Hoču nakon što su lokalnom vinaru Srđanu Petroviću zaplenili 40.000 litara vina i nešto rakije, preneo je Radio Kim.

Drama članova porodice Petrović i meštana Velike Hoče koji su pokušali da spreče carinike i policajce da im oduzmu vino trajala je juče ceo dan, ali kosovske vlasti su na kraju pretočile vino u cisternu koja je dovezena.

U severnom delu Kosovske Mitrovice mirno ali napeto

U severnom delu Kosovske Mitrovice je, posle sinoćnjeg upada specijalnih jedinica kosovske policije, mirno. Nema incidenata, okupljeni građani su se razišli, ali je napeto, prenosi RTS.

Oko 300 kosovskih specijalaca, u pratnji brojnih oklopnih vozila, ušlo je sinoć iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice u severni deo grada. Specijalci su se rasporedili po obodu grada i blokirali severni deo Mitrovice.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike