Eparhija raško-prizrenska se oglasila povodom dešavanja na KiM: "Eskalacija nasilja nikome nije na korist"

08.12.2022

14:20

0

Autor: 24sedam

Kako se navodi "ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist"

Eparhija raško-prizrenska se oglasila povodom dešavanja na KiM: "Eskalacija nasilja nikome nije na korist"
borno vozilo u Leposaviću - Copyright Printscreen/YouTube/Kosovoonline

Povodom najnovijih incidenata na Kosovu i Metohiji i nasilja nad Srbima u južnoj pokrajini od kosovske policije, oglasila se Eparhija raško-prizrenska.

-U svetlu najnovijih zbivanja na Kosovu i Metohiji, posebno na severu KiM, tako i u Velikoj Hoči, dobijemo svakodnevno zabrinjavajuće vesti od naših vernika da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na naš narod. Kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na ovim prostorima, ne možemo da ravnodušno gledamo na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći naš narod na iseljavanje, ističe se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Kako se navodi "ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist".

"Apelujemo na kosovske institucije da pokažu uzdržanost i svest da se politički i pravni problemi ne mogu rešavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gde Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu. Istovremeno očekujemo od međunarodnih predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći da se zaustavi najnoviji talas pritisaka na naš preostali narod, koji postupke kosovskih institucija doživljava kao direktnu pretnju da za Srbe nema mesta na ovim prostorima", navodi se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost što su "međuetnički odnosi i poverenje na KiM na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina i sve poziva na mir i uzdržanost".

"Svi postojeći problemi mora da se rešavaju bez etničkih tenzija i eventualne eskalacije nasilja, koje je neprihvatljivo i može imati dalekosežne negativne posledice", piše na kraju saopštenja.

Podsetimo, danas se u Velikoj Hoči odvija velika drama, pošto policija i carina oduzimaju 40.000 litara vina srpskom vinaru Srđanu Petroviću. Takođe, bornim vozilom kosovska policija upala je danas u dvorište vrtića u Leposaviću, dan pošto su tamo upali pripadnici Kfora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike