Drecun poručio: Ako bude neophodno biće izvodljiv povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosmet

09.12.2022

10:05

0

Autor: 24sedam

Ne treba sumnjati da Srbija ima resurse da sprovede tu akciju, rekao je Drecun

Drecun poručio: Ako bude neophodno biće izvodljiv povratak srpskih bezbednosnih snaga na Kosmet
Milovan Drecun - Copyright Tanjug / Dragan Kujundžić

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da ako bude neopohodno biće i izvodljiv povratak 1000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga i dodao da o tome koji su načini da se to realizije ne može da govori on, već je to nešto o čemu će odlučiti državno rukovodstvo, ako do toga dođe.

- Ne treba sumnjati da Srbija ima resurse da sprovede tu akciju.  Nadamo se da neće morati da dođe do toga i da će međunarodno prisustvo u skladu sa Rezolucijom 1244 realizovati ono što mu je ključni zadatak, a to je stvaranje sigurnog okruženja za sve koji žive na Kosovu i Metohiji - rekao je Drecun za Televiziju K1.

Slika ekrana/RTS
Milovan Drecun

Dodao je da su i ovog puta kao i do sada Srbi ti koji su ugroženi. 

- Interesantno je to da je Priština noćas započela praktično vojnu operaciju zauzimanja severnog dela Kosovske Mitrovice čime je stvorila operacijsku osnovu za dalje napredovanje prema Zvečanu i prema Leposaviću - kazao je Drecun. 

Dodao je da su kosovske snage stavile pod kotrolu selo Srbovac, koje je ključno na  komunikaciji Mitrovica- Leposavić , ocenjujući da to znači da obezbeđuju i koridor za eventualno dalje napedovanje.

- Po meni ovo nije kraj te operacije, osim ako zapadne države ne obuzdaju Prištinu u svemu tome - rekao je Drecun. 

Ocenio je da je nekoliko dana unazad stvorena takva atmosfera da je bilo jasno da će Priština izvesti neku ozbiljniju akciju.

- Oni su upadom specijalnih parapolicijskih jedinica u opštinske izborene komisije na par mesta izazvali porast tenzija, a onda su simulirali napad sa srspke strane. Govore o nekakvim eksplozovnim napravama, a nisu dokazali na koji način je bilo ko od Srba upotrebio bilo kakve eksplozvne naprave - naglasio je on. 

Kazao je da je albanska strana, posebno u Bošnjačkoj mahali, bacila  topovske udare koji, kako je rekao, imaju razarajuća dejstva što je govorilo da se izvodi operacija da bi Srbi bili optuženi.

- I naravno odmah su vodeći zapadni ambasadori izašli sa izjavom da su mirni protesti prihvatljivi, ali da nije prihvatljivo nasilje u tim protestima i optužili srpsku stranu za navodno nasilje  i upotrebu eksplozivnih naprava. Potpuno je bilo jasno šta će se desiti - istakao je Drecun.

Dodao je da se vidi da oni stacioniraju snage u etnički mešovitim sredinama na severnom delu, kao što su tri solitera, Mikro naselje, Suvi Do i  da time stvaraju mogućnosti za dalje napredovanje i jačanje svojh snaga. 

Ministarstvo odbrane
Vojska Srbije

- Takođe, veoma zabrinjavajuće je da su juče pripadnicima kosovske policije u Velikoj Hoči, kada su oduzimali vino iz podruma srpskoj porodici, po prvi put asistirali pripadnici takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga. Kakva je sada to nekakva buduća vojska Kosova kojoj je zadatak da maltretira Srbe tako što zaplenjuje vino nekoj srpskoj porodici? - zapitao je Drecun. 

Dodao je da po njegovom mišljenu sve ovo liči na pripremu daljeg delovanja kosovskih snaga. 

- Po meni sve ovo liči na pripremu da se u narednih nekoliko meseci, posebno od proleća, pod izgovorom sklapanja nekih srpskih bandi odmetnutih bivših policajaca, što se sve sada vidi u javnosti,  stvore uslovi za samo stacioniranje pripadnika takozvanih kosovskih bezbednosih snaga - istakao je on. 

- Dodao je da je to tim više izvesno, jer Srbija raspolaže informacijom da se priprema izgradnja još jedne baze na severu Kosova uz administrativnu liniju koja bi zapravo bila njima namenjena. 
"Imamo situaciju koja može da dovede do izuzetno opasnog razvoja događaja i Srbija mora da odgovori na sve to. Ovo je upozorenje. Ima više načina i nije na meni da ja govorim kako, to državno ukovodstvo treba to da kaže", istakao je Drecun.

Dodao je da kao poslanik i predsednik Odbora za KiM zna šta bi moglo da se uradi. 

Slika ekrana/Jutjub/ Jutarnji Program TV Happy
Milovan Drecun

- Jedan od načina jeste i da se konačno realizuje ovo upozorenje, ono što godinama stoji, što Zapad odbija, a to je povratak pripadnika naših snaga bezbednosti. Govori se o stotinama, ne hiljadama pripadnika. To bi svako  trebalo da shvati kao oziljno upozorenje - rekao je Drecun. 

On, ipak, ističe da je najbolji način da se situacija reši, da se ispune zahtevi srpskog naroda zbog izlaska njegovih političkih predstavnika iz privremenih institucija samouprave.

- Da se formira ZSO i da Priština odustane od ovakvog masovnog nasilja koje primenjuje prema srpskom narodu. Priština je samo mogla povremeno da uđe na sever Kosova do nedavno, onda su napravili, koristeći krizu sa tablicama, bazu za stalno stacioniranje tih specijalnih jedinica i na kraju imamo situaciju da mogu i da dovedu ljudstvo u te baze koje su napravili i pripremaju teren za upad takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga - zaključio je Drecun. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike