Završen rad Skupštine, nastavak u četvrtak: Ministar Mali istakao važnost kumulativnog rasta penzija

07.12.2022

21:04

0

Autor: 24sedam

Mali je ocenio da ovi podaci jasno pokazuju da su penzije u ovom periodu realno porasle

Završen rad Skupštine, nastavak u četvrtak: Ministar Mali istakao važnost kumulativnog rasta penzija
Skupština Srbije - Copyright rts2 printscreen

Poslanici Skupštine Srbije završili su za danas rad, raspravom o amandmanima na budžet za 2023. godinu, a zasedanje se nastavlja sutra.

U popodnevnom delu današnje sednice, ministar finansija Siniša Mali je, odgovarajući narodnom poslaniku iz Poslaničke grupe Ujedinjeni Pavlu Grboviću, istakao da je za dve godine kumulativni rast penzija bio 29 odsto, dok je rast inflacije bio manji, i iznosio 24 odsto.

Mali je ocenio da ovi podaci jasno pokazuju da su penzije u ovom periodu realno porasle i dodao da se do kumulativnog rasta od 29 odsto dolazi na osnovu povišica od 5,5 odsto od 1. januara ove godine, zatim 9 odsto od 1. novembra i 12,1 odsto za koliko će penzije biti povećane od sledeće godine.

Mali: Povećane studentske stipendije i krediti

TANJUG/ Sava Radovanović
Ministar finansija Siniša Mali

Mali je izjavio da su studentske stipendije povećane sa 4.800 na 8.100 dinara, a studentski krediti sa 8.100 na 13.000 dinara.

Mali je to rekao u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima na Predlog budžeta za 2023. godinu.

On je istakao da je povećano ulaganje u obrazovanje, navodeći da che za prosvetu u narednoj godini biti izdvojeno 265 milijardi dinara, a da je pre 10 godina ta suma iznosila 161 milijardu dinara.

- Ne mogu da nam spočitavaju ništa oni koji nisu ni razmišljali o tome da uvedu internet u školi, a mi smo sve škole povezali na internet kako bismo dali mogućnost mladima da ga koriste - rekao je Mali i istakao da su mladi prioritet Vlade Srbije.

On je podsetio da je ova vlast pre tri godine pokrenula i projekat “Moja prva plata” kako bi se dala mogućnost mladima koji su završili srednju školu ili fakultet da steknu prvo radno iskustvo.

- Samo ove godine je više od 10.000 mladih steklo svoje prvo radno iskustvo - istakao je Mali.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike