Priština, ipak, odlaže izbore na severu KiM?

07.12.2022

14:37

0

Autor: 24sedam

Nadležni procenjuju uslove za održavanje izbora na severu, odlaganje moguće, prenose mediji u Prištini

Priština, ipak, odlaže izbore na severu KiM?
Izbori na KiM, ilustracija - Copyright Profimedia

Predsedništvo tzv. Kosova saopštilo je da nadležne institucije procenjuju da li treba odložiti datum lokalnih izbora u četiri opštine na severu, prenosi Kosovo onlajn pisanje Ekonomija onlajn.

Savetnik u predsedništvu Bekim Kupina, izjavio je da će predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, ukoliko bude zahteva za odlaganje izbora, pozvati političke subjekte na konsultacije i potom doneti odluku.

"Ocena za odlaganje datuma izbora pripada institucijama Kosova na osnovu konkretnih kriterijuma. Prema dosadašnjoj praksi, Predsedništvo može da bude stavljeno u funkciju tek nakon takve ocene nadležnih bezbednosnih institucija i prihvatanja zahtjeva za odlaganje izbora od strane CIK. Predsedništvo je u stalnom međuinstitucionalnom kontaktu i ukoliko bude zahteva za odlaganje izbora, prema praksi Venecijanske komisije, predsednica Osmani će pozvati političke subjekte na konsultacije i potom doneti odluku", rekao je Kupina.

Podsetimo, juče su zabeleženi incidenti u Zubinom Potoku, Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, gde je kosovska policija pokušala na silu da zauzme prostorije izborne komisije, ali se nakon manjih incidenata povukla. Gradovima na severu KiM, gde bi prema odluci Vjose Osmani, trebalo da budu održani izbori 18. decembra, na kojem većinska Srpska lista neće učestvovati, odjekivale su sirene za uzbunu, a građani su uznemireni nakon najnovijih napada.

Danas je i vozilo Kfora upalo u dvorište vrtića u Leposaviću. Tenzije su podignute, a izaslanik SAD Gabrijel Eskobar u ponedeljak dolazi u Prištinu, verovatno kako bi pokušao da smiri podignute tenzije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike