Predsednik Vučić prokomentarisao prekid emitovanja određenih medija: "Niko nije njima zamračio kanale, sami su to uradili"

06.12.2022

17:43

0

Autor: 24sedam

Saglasan sam da treba da se razgovara o medijskim slobodama, naročito u tim medijima, istakao je Vučić

Predsednik Vučić prokomentarisao prekid emitovanja određenih medija: "Niko nije njima zamračio kanale, sami su to uradili"
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u Tirani, gde je učestvovao na Samitu lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Nakon niza sastanaka koji su usledili, predsednik je u obraćanju javnosti prokomentarisao to što su N1 i Nova S danas prekinuli emitovanje svog programa, na svoju ruku bez ikakvog objašnjenja.

- Važno je da se zna da niko njima nije zamračio kanale, već da su oni sami to uradili. Ako se bore za sebe, onda je to ozbiljan problem, zašto im vlasnik te televizije ne dozvoljava da iskažu svoju volju – rekao je Vučić i dodao:

- Zašto danas - ne mogu da vam objasnim koliko je to bila važna tema i koliko se neko potresao. Saglasan sam da treba da se razgovara o medijskim slobodama, naročito u tim medijima - rekao je Vučić.

Kada je reč o sastancima koje je imao danas u Tirani, Vučić je istakao da je imao veoma dobre razgovore sa holandskim i belgijskim premijerima u okviru bilateralnih razgovora, a sreo se i sa Makronom, Orbanom, sa najvećim brojem predstavnika EU i Zapadnog Balkana.

- O brojnim temama smo razgovarali, vladavini prava, energetici, a bili smo tema i po pitanju ne uvođenja sankcija Rusiji i na to sam odgovorio bez uvijanja. Nikome se nisam dodvoravao, pokazivao dokumenta i ukazivao na činjenice - rekao je Vučić.

Kada je reč o deklaraciji u njoj se navodi da se očekuje usklađivanje sa spoljnom politikom i uvođenjem sankcija, Vučić je podsetio da naš narod dobro zna šta su sankcije, te da su naši stavovi drugačiji po pitanju teritorijalnog integriteta, ali i rušenja energetskog sistema 1999. godine.

Na pitanje hoće li uvesti sankcije, Vučić je odgovorio: 

- To ću da pitam narod u Srbiji, Parlament i Vladu, a pomalo ću i ja da se pitam. Ja mnogo držim do toga da mi odlučujemo o svojoj budućnosti, a ne neko drugi", poručio je Vučić.

Takođe, predsednik je istakao da ne samo da nije bila greška učestvovanje na Samitu u Tirani, već je bilo dobro što smo bili prisutni.

- Veoma sam zadovoljan otvorenim i iskrenim razgovorom koji smo imali u Tirani vezano za odnose Zapadnog Balkana i EU. Govorili smo o konkretnim stvarima, od podrške od 160 miliona evra do kraja godine vezano za energetski, o sniženju troškova rominga, ali i o strateškim pitanjima, i svemu što je pred nama, merama za usklađivanje vizne politike i mnogim drugim stvarima“, preneo je on u izjavi novinarima.

On je istakao da je najveća vrednost Samita što se otvorenije, iskrenije i poštenije nego ikada razgovaralo i što su učesnici mogli da čuju i saslušaju jedne druge.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike