Vučić poslao poruku iz Tirane: Nije bila greška što smo učestvovali na Samitu, o sankcijama ću pitati narod!

06.12.2022

16:13

0

Autor: 24sedam

On je istakao da je najveća vrednost Samita što se otvorenije, iskrenije i poštenije nego ikada razgovaralo

Vučić poslao poruku iz Tirane: Nije bila greška što smo učestvovali na Samitu, o sankcijama ću pitati narod!
Aleksandar Vučić na Samitu EU Zapadni Balkan - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Tirani da ne samo da nije bila greška, već je bilo dobro što smo bili prisutni na Samitu EU-Zapadni Balkan.

- Veoma sam zadovoljan otvorenim i iskrenim razgovorom koji smo imali u Tirani vezano za odnose Zapadnog Balkana i EU. Govorili smo o konkretnim stvarima, od podrške od 160 miliona evra do kraja godine vezano za energetski, o sniženju troškova rominga, ali i o strateškim pitanjima, i svemu što je pred nama, merama za usklađivanje vizne politike i mnogim drugim stvarima“, preneo je on u izjavi novinarima.

On je istakao da je najveća vrednost Samita što se otvorenije, iskrenije i poštenije nego ikada razgovaralo i što su učesnici mogli da čuju i saslušaju jedne druge.

- Zadovoljan sam što sam imao priliku da čujem i saslušam druge. Imao sam sreću da govorim poslednji posle predsednika Francuske Emanuela Makrona, tako da sam mogao da sagledam šta su svi drugi govorili i iznesem i naše strahove i probleme sa kojima se suočavamo i očekivanja - dodao je on.

"Nije bila greška što je Srbija došla u Tiranu"

Podvukao je da, ne samo da nije bila greška, već da je bilo dobro da je Srbija bila prisutna u Tirani.

Kada je reč o sastancima koje je imao danas u Tirani, Vučić je istakao da je imao veoma dobre razgovore sa holandskim i belgijskim premijerima u okviru bilateralnih razgovora, a sreo se i sa Makronom, Orbanom, sa najvećim brojem predstavnika EU i Zapadnog Balkana.

- O brojnim temama smo razgovarali, vladavini prava, energetici, a bili smo tema i po pitanju ne uvođenja sankcija Rusiji i na to sam odgovorio bez uvijanja. Nikome se nisam dodvoravao, pokazivao dokumenta i ukazivao na činjenice - rekao je Vučić.

Kada je reč o deklaraciji u njoj se navodi da se očekuje usklađivanje sa spoljnom politikom i uvođenjem sankcija, Vučić je podsetio da naš narod dobro zna šta su sankcije, te da su naši stavovi drugačiji po pitanju teritorijalnog integriteta, ali i rušenja energetskog sistema 1999. godine.

Na pitanje hoće li uvesti sankcije, Vučić je odgovorio: 

- To ću da pitam narod u Srbiji, Parlament i Vladu, a pomalo ću i ja da se pitam. Ja mnogo držim do toga da mi odlučujemo o svojoj budućnosti, a ne neko drugi", poručio je Vučić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike