Predsednik Vučić obratio se iz Tirane: Upad na sever Kosova je još jedno nepoštovanje Briselskog sporazuma

06.12.2022

15:51 >> 16:25

0

Autor: 24sedam

Danas su na Kosovu i Metohiji, u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici zabeleženi incidenti, akda je kosovska policija upala u prostorije opštine

Predsednik Vučić obratio se iz Tirane: Upad na sever Kosova je još jedno nepoštovanje Briselskog sporazuma
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Tirane sa Samita EU-Zapadni Balkan.

Ranije danas u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici zabeleženi su incidenti kada je Kurtijeva policija upala u prostorije izborne komisije u ova dva grada na severu Kosova i Metohije. Odjekivale su sirene za uzbunu, a građani kažu da su se čule i detonacije. 

Obraćajući se iz Tirane, Vučić je prvo istakao da je zadovoljan razgovorima u Tirani.

-Razgovarali smo i o strateškim pitanjima, kao što je vizna politika. Otvorenije, iskrenije i poštenije nego ikada smo razgovarali, pa sam zadovoljan što sam imao priliku da čujem i saslušam druge, rekao je Vučić, naglašavajući da je izneo i očekivanja i strahove. 

Govoreći o incidentima na Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao da je to još jedno nepoštovanje Briselskog sporazuma.

-Dobro je da, prema dosadašnjim podacima, nema informacija o stradalima. Ne znam šta je u glavama ljudi koji stalno podižu tenzije. Važno je da ostanemo uz svoj narod, ali i da sa Albancima obezbedimo mir, rekao je Vučić.

Govoreći o najavi Miroslava Lajčaka da očekuje sastanak Vučića i Kurtija u narednih nekoliko nedelja, predsednik Srbije istakao je da je najmanji problem da se sastanu, ali je pitanje šta mogu da postignu.

Kada je reč o sastancima koje je imao danas u Tirani, Vučić je istakao da je imao veoma dobre razgovore sa holandskim i belgijskim premijerima u okviru bilateralnih razgovora, a sreo se i sa Makronom, Orbanom, sa najvećim brojem predstavnika EU i Zapadnog Balkana.

-O brojnim temama smo razgovorali, vladavini prava, energetici, a bili smo tema i po pitanju ne uvođenja sankcija Rusiji i na to sam odgovorio bez uvijanja. Nikome se nisam dodvoravao, pokazivao dokumenta i ukazivao na činjenice, rekao je Vučić priznajući da mu je drago što je promenio odluku te otišao u Tiranu.

Kada je reč o deklaraciji u njoj se navodi da se očekuje usklađivanje sa spoljnom politikom i uvođenjem sankcija, Vučić je podsetio da naš narod dobro zna šta su sankcije, te da su naši stavovi drugačiji po pitanju teritorijalnog integriteta, ali i rušenja energetskog sistema 1999. godine.

Na pitanje hoće li uvesti sankcije, Vučić je odgovorio: "To ću da pitam narod u Srbiji, Parlament i Vladu, a pomalo ću i ja da se pitam. Ja mnogo držim do toga da mi odlučujemo o svojoj budućnosti, a ne neko drugi", poručio je Vučić.

Govoreći o novom dokumentu iza koga stoje Francuska i Nemačka, a koje je EU u okviru dijaloga dostavila Beogradu i Prištini, predsednik Srbije naglasio je da ni u novom dokumentu za dijalog Beograda i Prištine nema vremenskog okvira.

-To je početak za razgovore. Nema vremenskog okvira. Šta znači vremenski okvir? Da u tri meseca rešite nešto što niste rešili u stotinu i više godina. Ako ne rešimo, onda šta? Pišemo amandmane svetom Petru da on produži rok na još tri meseca? Kada čujete da neko insistira na rokovima, a 10 godina ne mogu da implementiraju ZSO, pa kako mislite? Pa moraju prvo to da bismo prešli na nešto drugo. Ne pišu rokovi, oni su mudri, znaju da je to nemoguće. Ali moramo da tražimo kompromisna rešenja, da bi naše ekonomije mogle da idu napred, da razmišljamo o obnovljivim izvorima energije... Za nas mnogo važnih tema, poručio je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike