Ana Brnabić: Srbija drži principijelnu poziciju po pitanju sankcija Rusiji! Ispadoše dijamanti važniji od agresije

05.12.2022

06:48

0

Premijerka je ocenila da u celoj toj moralnoj priči dijamanti ispadoše važniji od agresije i teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate države, koji nama spore

Ana Brnabić: Srbija drži principijelnu poziciju po pitanju sankcija Rusiji! Ispadoše dijamanti važniji od agresije
premijerka Ana Brnabić - Copyright Foto:Printskrin/TV Pink

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da, kada je reč o pitanju uvođenja sankcija Rusiji, Srbija ima principijalnu poziciju, dok se, kako je navela, drugi busaju u grudi u vezi sa uvođenjem sankcija, a onda se Belgija izbori za to da ne uvodi sankcije za ruske dijamante.

- Što se sankcija tiče, Srbija ima principijelnu poziciju po pitanju sankcija. Svaki put jasno tu poziciju iskažemo na svakom sastanku, ali kao što kažu u međunarodnoj politici - čudne su to stvari, kad se busate u grudi u vezi sa moralom i uvođenjem sankcija Rusija zbog agresije na Ukrajinu, a onda vidite da se Belgija izborila da ne uvodi sankcije Rusiji za uvoz dijamanta iz Rusije - rekla je Ana Brnabić sinoć na TV Pink.

Ocenila je da u celoj toj moralnoj priči dijamanti ispadoše važniji od agresije i teritorijalnog integriteta jedne međunarodno priznate države, koji nama spore.

Izgleda da nijedan standard ne važi za našu zemlju

- Kada neki ambasadori kažu da jedan standard ne važi za svaku zemlju, izgleda da nijedan standard za našu zemlju ne važi. Svi njihovi standardi padnu u vodu kada se radi o Srbiji. Naše je da se borimo - poručila je Ana Brnabić.

Ona je navela da je analiza ''Fajnenšel tajmsa'' iz novembra ove godine pokazala da je u prvih 10 meseci 2022. uvoz ruskog tečnog gasa u EU veći za 42 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, od čega su Francuska, Belgija i Holandija kupile skoro sve zalihe. Kao drugi primer, ona je navela sankcije na uvoz nafte iz Rusije, od kojih su neke zemlje članice izuzete.

- Zapadni Balkan nije, valjda smo mi neka ekonomska sila koja to može da istrpi, ali neke druge zemlje kao što su Mađarska, Česka, Slovačka, Bugarska, pa čak i Hrvatska jesu - navela je Brnabićeva. Dodala je da Hrvatska, koja nama spočitava da možemo da sedimo na dve stolice, izgleda da može da sedi na dve stolice.

- Jedino što je ta stolica uvučena malo ispod stola, da ne bi bilo baš toliko očigoledno, ali sede. Kad god mogu nešto da ušićare u spoljnoj politici, oni to urade - navela je Ana Brnabić.

Dodalaje da će Srbija da se bori principijalno i neće biti kao drugi koji su "tako principijalni, a nikad ne govore o svojim dijamantima".

Premijerka je ponovila da je principijelna pozicija Srbije da neće da bude zemlja preko koje neko drugi krši sankcije. Kada je reč o spekulacijama pojedinih medija kako je pritisak na Srbiju da uvede sankcije zamenio pritisak na Srbiju da reši pitanje Kosova, Brnabićeva je rekla da "tajkunski mediji" kažu da je pritisak da Srbija prizna takozvano Kosovo ogroman.

Brnabićeva je ocenila da takve medije nije sramota što osam godina pričaju da će Vučić "sutra da prizna Kosovo", a nikad se nisu izvinili, niti priznali da su pogrešili, lagali, imali dezinformacije... 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike