Vučić o odlasku u Tiranu na Samit: Ako ne bih otišao ne bi bilo koristi, ali bi bilo štete za našu zemlju

05.12.2022

11:29 >> 14:12

0

Autor: 24sedam

Za mene je važno da sve što sam rekao je istinito, rekao je Vučić objašnjavajući svoju odluku

Vučić o odlasku u Tiranu na Samit: Ako ne bih otišao ne bi bilo koristi, ali bi bilo štete za našu zemlju
predsednik Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ode na Samit o Zapadnom Balkanu u Tiranu, uprkos najavi pre neki dan da će zbog aktuelne krize odustati od odlaska.

-Nisam siguran, ali svakako će nekakve koristi od mog odlaska u Tiranu biti. Ako ne bih otišao možda ne bi bilo koristi, ali bi bilo štete za našu zemlju. Otići ću tamo sutra, rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da već 10,5 godina se trudi svakog dana da što manje ličnog ili emotivnog iskaže, ali da ga ponekad obuzmu emocije.

-Kada neko stalno proizvodi krize, a moram da se borim za opstanak i da brinem o ljudima, da sačuvamo zemlju i privlačimo investitore uprkos krizi. Emotivno sam reagovao, a nisam ni blesav ni pijan ni lud. Za mene je važno da sve što sam rekao je istinito, rekao je Vučić objašnjavajući svoju odluku.

Dodao je da će u Tirani biti dobrih stvari po građane.

-Da bude bez rominga za građane, da dobijemo 156 miliona za energetiku... Za mene je teško kada je reč o KiM da razumem jezik "dve strane" a ništa nismo uradili, već samo da sačuvamo živu glavu našem narodu, poručio je Vučić.

Predsednik Vučić, inače, prisustvuje na poligonu u Nikincima vojnoj vežbi pripadnika Vojske Srbije, u prisustvu ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

On je, govoreći o odluci da ide u Tiranu, rekao i da sa Lajčakom, sa kojim se takođe danas sastao, nije razgovarao o tome, kao i da je pripremio još neka pitanja o kojima će sutra pričati na Samitu EU - Zapadni Balkan.

-Nisam neko ko nije u stanju da prihvati da je pogrešio ili da je doneo pogrešnu procenu. Smatram da je potrebno to što pre ispraviti, pa makar to bilo samo u taktičkom smislu pogrešna procena, a ne u suštinskom ili strateškom. Nadam se da ne mogu zemlji da napravim štetu svojim odlaskom tamo ili neku veliku grešku, a pripremiću se dobro i videćemo kako će biti, kazao je Vučić.

Instagram/buducnostsrbijeav
Vučić i Lajčak na današnjem sastanku u Predsedništvu

 

Lajčaku je kazao da je za Srbiju Zajednica srpskih opština  nešto što nema preskakanja.

-Rešite sva svetska pitanja, pa ćemo se vratiti na ZSO. Ne, prvo Zajednica srpskih opština, pa ćemo onda da razgovaramo o tim belosvetskim pitanjima, kazao je predsednik Srbije.

Ističe da je to za njega bilo važno i da je to rekao i Lajčaku i najavio da će sutra svima reći isto to.

On je istakao da ako iko misli da će Srbiju ostaviti na miru po pitanju Kosova i Metohije, greši.

-Neće ni ovaj (Aljbin Kurti) koji ništa drugo ne radi, nego po sedam dana sede i čekaju da smisle neku novu ludost ne bi li napakostili Srbima, neku novu krizu izazvali, a da ne pričam o ovima drugima koji menjaju taktički mišljenje, kazao je Vučić.

Tanjug
predsednik daje izjavu nakon vojne vežbe u Nikincima

 

Kako navodi, jedan od razloga što je važno da sutra bude u Tirani na Samitu jeste i to što će biti prisutni predstavnici velikih sila sa kojima može da razgovara o Kosovu i Metohiji.

-Ali, velike sile svoj stav neće suštinski promeniti, stvari će uvek ostati iste. Velike sile ne menjaju svoje stavove i one će uvek želeti i hteti po svaku cenu da Srbija na ovaj ili onaj način dozvoli Prištini ulazak u UN ili da ih prizna, navodi.

Dodaje da će reći da je fantastičan ustupak Prištine to što ne mora da dođe do međusobnog priznanja, nego samo da ih Beograd pusti u UN.

-Ti trikovi i štosovi su za malu decu, to su najjadniji trikovi. Misle da sa nama mogu da se igraju kao da nismo ozbiljna, odgovorna, slobodna i nezavisna država. Ali, takva su pravila igre, suviše smo mi mali da bismo mogli da promenimo ceo svet, ali dovoljno ponosni i snažni da svoju zemlju sačuvamo, poručio je Vučić.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike