Nedelja usred srede: Uspeh u Briselu, Vučić sa našim studentima u Norveškoj, Srbija uz "orlove"

30.11.2022

18:41

0

Pregled dešavanja u zemlji u nedelji iza nas

Nedelja usred srede: Uspeh u Briselu, Vučić sa našim studentima u Norveškoj, Srbija uz "orlove"
Copyright 24sedam/Goran Sivački/MN Press/Buducnostsrbije av

U Briselu je prošle nedelje postignut dogovor prema kojem Priština odustaje od daljeg kažnjavanja Srba zbog registarskih tablica. Time su, makar privremeno, tenzije spuštene.

Ipak, Aljbin Kurti ih i dalje podiže navodeći da se do proleća naredne godine mora doći do konačnog rešenja.

Komentarišući izjavu Kurtija da neće u Brisel otići samo po tablice, već radi sveobuhvatnog sporazuma o međusobnom priznavanju, te da je za njega pitanje statusa završeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio: “OK. Može da ide u Brisel kada hoće, i kako hoće, njegova volja. I što se mene tiče, odavno je statusno pitanje završeno, u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244”, i ironično dodao: “Srećan put u Brisel mu želim."

Priština je istovremeno nagrađena odlukom ambasadora zemalja članica Evropske unije o odobravanju liberalizacije viza od 1. januara 2024. godine.

Vučić u Norveškoj

Predsednik Srbije boravio je u dvodnevnoj poseti Norveškoj, gde je, osim brojnih sastanaka sa tamošnjim zvaničnicima, među kojima je i kralj Harald Peti, kao i predsednik Skupštine i premijer, imao priliku da razgovara i sa srpskim studentima koji pohađaju Norveški univerzitet nauke i tehnike.

 

 

Kako je istakao, izuzetno je ponosan na te mlade, pametne ljude, a posebno ga je obradovalo što su poručili da će se posle završenih studija vratiti u zemlju.

Predsednik je istakao da je tokom posete, pored svih aktuelnih pitanja, najviše reči bilo o energetskoj situaciji.

Srbija uz "orlove"

Reprezentacija Srbije otpočela je svoje takmičenje na Svetskom prvenstvu u fudbalu, koje se igra u Kataru. U prvom meču protiv Brazila je izgubila, a drugom protiv Kameruna odigrala je nerešeno.

Naredni meč "orlovi" igraju u petak, protiv reprezentacije Švajcarske, što će biti i odlučujuća utakmica da li ostajemo na prvenstvu ili ne.

 

 

Našim fudbalerima i selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju svakodnevno stižu poruke podrške, a i predsednik Srbije im je uputio podršku kada su sa svih strana stizale kritike. Među onima koji su srcem i dušom uz "orlove" su i deca sa Kosmeta, koja su na krajnje neobičan način podržala Piksija i ekipu. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike