Predsednik Vučić se obratio iz Osla: Najviše pažnje posvećeno je rešavanju energetskih problema

28.11.2022

14:02

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u dvodnevnoj poseti Norveškoj

Predsednik Vučić se obratio iz Osla: Najviše pažnje posvećeno je rešavanju energetskih problema
Aleksandar VučićS - Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Osla gde se nalazi u dvodnevnoj poseti.

Kako je rekao, razgovarao je sa svojim domaćinima o svim značajnim temama, među kojima je i Kosovo i Metohija.

-Posebno o poslednjim pregovorima, rezultatima, o neophodnosti da sačuvamo mir, o dijalogu. Nisam prebacivao krivicu na neku drugu stranu, nego da je potrebno više poverenja da bismo razgovarali u budućnosti. Zainteresovani su o celom regionu. Prioritento smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su vezani za energetiku, poručio je Vučić.

Večeras na biznis forumu biće razgovora sa brojnim kompanijama i o ulaganju, ali i na savetodavnom nivou.

-Primetio sam kod svih zainteresovanost za rešavanje energetskih problema i o tome smo razgovarali kako da se reše problemi u regionu. Kako obezbediti finansije, kako uložiti u obnovljive izvore energije. To nije pitanje jednog dana, već godina pred nama. Da što veći procenat bude obnovljivih izvora energije. Mnogo ulaganja je potrebno i Norveška nam je zato važna. Ristad je najbolji savetnički tim, a pred nama je mnogo teških stvari da bismo bili uspešni kao recimo u ekonomiji. Sve to je potrebno za naredne zime koje će biti teže nego ova, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao šta sve treba promeniti, uložiti mnogo novca u reforme, te obezbediti bolju budućnost građanima Srbije, a sačuvati srpske resurse.

-Ako neko koristi našu zemlju, naše resurse, mora Srbija da ima preče pravo korišćenja. Dali su nam preporuke, vrlo konkretne. Jasno su rekli šta mora da se promeni, kratkoročno, srednjeročno i dugoročno. Prvi korak je bolan, a to su promene u našim javnim preduzećima. Samo u jednom preduzeću u sferi energetike nije potrebno promeniti rukovodioce, jer je potrebno dovesti nove ljude, sa novim idejama, rekao je Vučić.

Norveška je važna zemlja i u obaveštajno-bezbednosnom smislu. Prvi put su me primili kralj Harold i prestolonaslednik. 

Instagram/buducnostsrbijeav
predsednik Srbije sa kraljem Haroldom Petim i prestolonaslednikom

 

-Mnogo njih insistira, ali to nisu česte posete. Čak je desetak minuta duže trajao razgovor nego što je bilo predvišeno. Oni biraju koga će da pozovu, ja sam ponosan i čast mi je što su me pozvali i što smo se sreli. Taj razgovor je protekao iskreno i prijateljski, rekao je Vučić.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da ako Kurti kaže da je za njega pitanje statusa završeno, on mu je zahvalan, jer je onda i za Beograd pitanje statusa završeno.

-Kurti se uglavnom oslanja na silu moćnih zemalja zapada i da će oni primorati Srbiju da nešto prihvati. Dobro je da znamo na šta da računamo, rekao je Vučić.

Predsednik se ranije danas sastao sa predsednikom Parlamenta, premijerom, kao i kraljem Haraldom Petim.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike