SAD pozdravljaju dogovor Beograda i Prištine oko tablica

24.11.2022

09:07

0

Autor: 24sedam

U Briselu su sinoć predstavnici Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, postigli dogovor oko registarskih tablica

SAD pozdravljaju dogovor Beograda i Prištine oko tablica
Stejt department - Copyright Profimedia

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da SAD pozdravljaju dogovor koji je postignut između Beograda i Prištine oko registarskih tablica, što su "mere kojima će se izbeći dalja eskalacija tenzija".

"Pohvaljujemo sporazum dve zemlje kojim će se u potpunosti i hitno normalizovati odnosi pod okriljem dijaloga Evropske unije. Podržavamo dijalog EU kao najbolji put kojim će Srbija i Kosovo imati evropsku budućnost", naveo je portparol Stejt departmenta.

Prajs je kazao da SAD pozdravljaju odluku dve strane da se na prvo mesto stave interesi naroda i poboljša kvalitet svakodnevnog života.

"Dve strane su napravile ogroman korak juče, pod okriljem EU, ka učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu. SAD pozdravljaju konstruktivne pregovore i ohrabruju dalji napredak", istakao je Prajs.

U Briselu su sinoć predstavnici Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, postigli dogovor oko registarskih tablica, što znači da nema nikakve kaznene politike premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama.

Twitter/MiroslavLajcak
Petković i Bisljimi na sastanku kojem je posredovao Miroslav Lajčak

 

Takođe, dogovor znači i da je Kurti prihvatio sve ono što je prethodnih dana odbijao, rekao je za Tanjug direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petković.

Hovenijer: Sporazum o tablicama povećava bezbednost

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer, izjavio je da sporazum Beograda i Prištine o registarskim tablicama povećava bezbednost i pojačava napore da se normalizuju odnosi.

 

"Cenim konstruktivan pristup i fleksibilnost koji su za rezultat dali ovaj važan sporazum između Kosova i Srbije. Sporazum povećava bezbednost i pojačava napore da se normalizuju odnosi", naveo je Hovenijer na Tviteru, nadovezujući se na tvit portparola Stejt departmenda Neda Prajsa, koji je rekao da SAD pozdravljaju dogovor.

Varhelji: Nastaviti pregovore u pravcu normalizacije odnosa

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji pozdravio je dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama i poručio da je potrebno nastaviti pregovore u pravcu normalizacije odnosa.

"Pozdravljam vest da je aranžman koji je omogućila EU između Beograda i Prištine bio uspešan kako bi se izbegla dalja eskalacija. Potrebno je nastaviti pregovore u pravcu normalizacije odnosa", naveo je Varhelji na Tviteru.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike