Jedinstvena poruka Srba sa protesta na severu Kosmeta: Nećemo više da trpimo torturu, zahtevamo vladavinu prava

23.11.2022

14:52

0

Sa skupa je poslata poruka mira, jedinstva, ali i podrške sunarodnicima na severu Kosova koji se suočavaju sa velikim pritiscima

Jedinstvena poruka Srba sa protesta na severu Kosmeta: Nećemo više da trpimo torturu, zahtevamo vladavinu prava
protesti na KiM protiv Kurtijevog terora - Copyright Kosovo onlajn

Na severu Kosmeta danas su održani mirni protesti Srba, na kojima je poslata jedinstvena poruka da ne žele više da trpe teror Aljbina Kurtija.

Žitelji centralnog Kosova okupljeni na skupu u Gračanici poslali su poruku međunarodnoj zajednici da neće više da trpe ugnjetavanje i torturu, zahtevajući poštovanje prava.

Gordana Đorić iz Lapljeg Sela podsetila je da godinama srpski narod trpi torturu na Kosovu i da međunarodna zajednica mora da obezbedi vladavinu prava jednaku za sve ljude.

Srbi iz Štrpca uz sunarodnike na severu: Sloga je naša najveća snaga

Hiljadu meštana Štrpca se okupilo danas u tom mestu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako je sa skupa poručeno, represije koju konstantno trpe od strane prištinskih vlasti koje i koja ima za cilj iseljavanje Srba, kao i celokupne situacije na severu Kosova.

Okupljeni su nosili transparente sa porukama ”Vučiću čuvaj Srbe i mir”, ”Podrška našoj braći sa severa”, ”Stop nasilju nad Srbima”, ”Sloboda za našu braću”, ”Mi samo želimo mir”.

 

Gradonačelnik opštine Štrpce Dalibor Jevtić je obraćajući se okupljenim meštanima kazao da Srbi više neće trpeti nikakav vid nasilja.

"Borićemo se demokratski i na miran način, koliko god nas Kurti predstavljao kriminalcima i ne znam kako nas još i ne naziva, mora da zna da imamo snagu ogledanu u jedinstvu i zato svaki Srbin koji živi južno ili severno, mora da digne svoj glas protiv zuluma, protiv nasilja i protiv svega onoga što danas aktuelna Vlada Kosova radi. Želimo samo da budemo svoj na svome i da ostanemo i opstanemo ovde, nikog neugrožavajući", kazao je Jevtić.

Kosovo onlajn
Dalibor Jevtić obraća se okupljenim Srbima u Štrpcu

 

Jevtić je sa skupa poslao poruku mira, poruku jedinstva, ali i poruku podrške sunarodnicima na severu Kosova koji se suočavaju sa velikim pritiscima.

"Pozivam sve one koji su odgovorni za bezbednost, sigurnost i slobodu da urade svoj posao i da utiču na one koji danas u Prištini donose jednostrane odluke, da prestanu sa time. Opština Štrpce je prošla ni zbog čega kroz najveći vid represije. Zatvorili su nam Privremeni organ i dan danas drže našu braću u pritvoru, pokušavajući na različite načine, sejući strah da učine to da mi napustimo ove prostore", rekao je Jevtić.

Na skupu je iskazano najveće poverenje državi Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću, rečima "Verujemo mu zato što se bori za mir i nadamo se da će naći načina da se obezbedi sigurnost, da se sačuva život, da studenti studiraju kako bi sutra radili i ostali ovde."

Severna Mitrovica: Više od 3.000 žena na skupu protiv Kurtijevog geta 

U Severnoj Mitrovici održan je protestni skup na kome se okupilo više od 3.000 žena, pod nazivom "Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta“.

Uprkos jakoj kiši i lošem vremenu, veliki broj žena okupio se u Severnoj Mitrovici gde je u 15 sati počela protestna šetnja žena, kojom se ukazuje na nehumano ponašanje Prištine i Aljbina Kurtija prema Srbima.

 

Protest pod nazivom "Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta“ dolazi kao odgovor žena sa severa Кosova na "ugnjetavanje i zulum" koji svakodnevno trpe od strane vlasti u Prištini.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike