Velika pobeda Beograda! "Srpski narode na KiM, možeš mirno da spavaš, nema Kurtijeve kaznene politike"

23.11.2022

22:21

0

Autor: M. Vu.

Albanci predvođeni premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem večeras su prihvatili sve ono što su prethodnih dana odbijali

Velika pobeda Beograda! "Srpski narode na KiM, možeš mirno da spavaš, nema Kurtijeve kaznene politike"
Copyright Profimedia

Beograd i Priština su u sredu uveče postigli dogovor oko tablica, a Albanci predvođeni premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem večeras su prihvatili sve ono što su prethodnih dana odbijali i o čemu nisu hteli ni da čuju, što jasno ukazuje na pobedu Srbije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da postignuti dogovor Beograda i Prištine o tablicama znači da neće biti sprovedena nikakva kaznena politika premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa registarskim oznakama KM.

- U skladu sa onim na čemu je insistirao Beograd nakon sedam sati teških razgovora, uspeli smo da postignemo dogovor. Ovaj dogovor znači da nema nikakve kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama. Ovim dogovorom sutra od osam časova nema nikakvih kazni od 150 evra koje je planirao Aljbin Kurti, nema nikakve kaznene politike u svim ostalim fazama koje su bile deo odluke Aljbina Kurtija u vezi sa procesom preregistracije – kazao je on.

Petković je dodao da su ovim dogovorom sačuvani mir i srpski narod na severu Kosova i Metohije.

24sedam/Goran Sivački
 

- Ono što je posebno važno, što želim da istaknem i poručim, posebno srpskom narodu na severu KiM, jeste da ovim dogovorom ostaju KM tablice. Reč je o tablicama koje su zakonske, koje legalno izdaje Republika Srbija i koje će Srbi na severu KiM moći da koriste, one će i dalje biti u upotrebi kao i do sada. To znači da će apsolutno svi vlasnici automobila koji poseduju KM tablice moći normalno da registruju svoja vozila i produže važenje KM tablica. Zastaćemo jedino sa izdavanjem potpuno novih KM tablica, i to dok se ne dogovorimo i ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica. Ali za poslednje tri godine te fizički nove KM tablice ionako se nisu izdavale – kazao je on, i dodao:

- Aljbin Kurti je večeras prihvatio sve ono što je odbijao svih prethodnih dana, i to je važno da kažem. Uspeli smo da sačuvamo mir i stabilnost, uspeli smo da sačuvamo sigurnost za Srbe na severu KiM, dijalog i razgovori se nastavljaju i to je ono što je najvažnije, jer treba da idemo u pravcu normalizacije odnosa, pre svega na terenu kada je reč o normalnom životu i životu svih ljudi, kako Srba, tako i Albanaca. Ali ono što je najvažnije, večeras odavde iz Brisela poručujem srpskom narodu na KiM, poručujem svim vlasnicima automobila sa KM tablicama da mogu mirno da spavaju, sačuvali smo naše srpske KM tablice.

Petković je dodao da će se povodom večerašnjeg dogovora sutra obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i govoriti o svim detaljima, nakon sastanka sa novoizabranom srpskom članicom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i novoizabranim predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Borelj: Narednih dana o sledećim koracima

- Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači (tzv.) Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija kako bi se u potpunosti koncentrisali na predlog za normalizaciju svojih odnosa - napisao je Borelj na Tviteru.

Tanjug printscreen
 

- Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova (tzv.) Kosova, a (tzv.) Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila - dodao je Borelj, i napomenuo da će u narednim danima pozvati obe strane na razgovore o narednim koracima.

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi je takođe posle dogovora rekao da je ovo bila krupna stvar i da dalje treba težiti ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Važno je istaći da je poslednjih godina izdato svega desetak novih KM tablica, tako da ta mera naš narod ne pogađa u praksi.

Lajčak: Hvala američkoj diplomatiji na podršci

I specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak zahvalio je glavnim pregovaračima Beograda i Prištine, Petru Petkoviću i Besniku Bisljimiju, na konstruktivnom angažmanu pokazanom danas tokom pregovora u Briselu.

On je na svom Tviteru zahvalio i Sjedinjenim Američkim Državama na podršci.

 

 

- Moje hvala večeras ide Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću za njihov današnji konstruktivan angažman. I veliko hvala Stejt departmentu i američkoj diplomatiji na neprocenjivoj podršci - napisao je Lajčak uz objavu Đuzepa Borelja o tome da je postignut dogovor.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike