Borelj potvrdio: Pao dogovor Beograda i Prištine oko tablica, narednih dana o daljim koracima

23.11.2022

21:37

0

Autor: 24sedam

Beograd i Priština postigli dogovor o izbegavanju daljih eskalacija u vezi sa preregistracijom vozila - rekao je visoki predstavnika EU za spoljnu politiku

Borelj potvrdio: Pao dogovor Beograda i Prištine oko tablica, narednih dana o daljim koracima
Žozep Borelj - Copyright ATA Images/Miloš Tesić

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da su se glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da će se skoncentrisati na predlog za normalizaciju odnosa.

- Imamo dogovor! Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači (tzv.) Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija kako bi se u potpunosti koncentrisali na predlog za normalizaciju svojih odnosa - napisao je Borelj na Tviteru.

 

 

- Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova (tzv.) Kosova, a (tzv.) Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila - dodao je Borelj i napomenuo da će u narednim danima pozvati obe strane na razgovore narednim koracima.

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera lažne države Kosova Aljbina Kurtija prošlog ponedeljka u Briselu, podsetimo, nije postignut nikakav sporazum o pitanju registarskih tablica, a šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi danas su uz posredovanje EU satima tražili izlaz iz sadašnje krize na KiM.

Bisljimi: Posle dogovora o registarskim tablicama intenzivirati razgovore o normalizaciji odnosa   

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je da bi, nakon večerašnjeg dogovora u Briselu o registarskim tablicama, trebalo da se nastave intenzivni razgovori o predlogu EU za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. 

- Nakon današnjeg dogovora, trebalo bi da nastavimo intenzivne razgovore o predlogu EU, koji podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa - naveo je Bisljimi na Tviteru.

On je podelio objavu šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja na istoj društvenoj mreži, u kojoj je naveo da je večeras postignut dogovor u Briselu o registarskim tablicama.

Žiofre: Dogovor oko registarskih tablica veoma dobra vest

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre saopštio je danas da je dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama veoma dobra vest i dodao da se sada obe strane mogu fokusirati na "normalizaciju odnosa".

TANJUG/ Sava Radovanović
 

- Veoma dobre vesti iz Brisela. Uz pomoć EU postignut je dogovor da se izbegne dalja eskalacija. Sada se dijalog Beograda i Prištine može fokusirati na normalizaciju odnosa - napisao je Žiofre u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Hil: Problem tablica odložiti na barem godinu dana – rešavati važnija pitanja


Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je ranije večeras da bi problem automobilskih registarskih tablica na Kosovu trebalo odložiti barem na godinu dana, kako bi se rešila važnija pitanja.

Regionu je potrebno da se smire strasti, reko je Hil tokom posete Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

Potrebno je da se problemi reše dugoročno, kako bi Srbi na Kosovu znali kako će im život izgledati. I Kosovu je potrebno da ima perspektivu međunarodnog položaja, izjavio je Hil.

On dodaje da uvek postoji sukob između hitnih i važnih pitanja, te da bi on voleo da se dijalog usmeri na važna pitanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike