Evropski parlament danas o nacrtu rezolucije hrvatskog poslanika kojim se uslovljava evropski put Srbije

22.11.2022

09:04

0

Komitet za spoljnu politiku EP je 13. oktobra usvojio amandmane na ovaj nacrt rezolucije o proširenju

Evropski parlament danas o nacrtu rezolucije hrvatskog poslanika kojim se uslovljava evropski put Srbije
Tonino Picula - Copyright Tonino Picula/Foto: Printskrin/Jutjub

Evropski parlement će danas kasno popodne, na plenarnoj sednici koja će biti održana u Strazburu, glasati o nacrtu Rezolucije o proširenju, čiji je autor hrvatski socijalista, evropski poslanik Tonino Picula.

Komitet za spoljnu politiku EP je 13. oktobra usvojio amandmane na ovaj nacrt rezolucije o proširenju, a amandman o Srbiji traži da se naša zemlja usaglasi za spoljnom politikom Unije i da uvede sankcije Rusiji.

Ukoliko sankcije ne budu uvedene, amandman poručuje da Srbija ne treba da napreduje na evropskom putu.

U amandmanu se kaže da treba “dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napredovati u pregovorima o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama povezanim s EU“.

U amandmanu se precizira da treba pozvati Srbiju da se uskladi s restriktivnim merama i politikom EU prema Rusiji generalno i da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete Unije.

Navodi se da EU treba da “preispita sva sredstva EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU”.

Predlogom se šalje poruka zemljama članicama i kandidatima za članstvo da proširenje Unije nema alternativu, da Unija treba da reformiše svoje donošenje odluka o procesu proširenja i da pregovori za članstvo zemalja Zapadnog Balkana treba da budu završeni do kraja ove decenije.

Nacrt rezolucije je bio podržan u Komitetu za spoljnu politiku Evropskog parlamenta sa 49 glasa „za“ od 62 prisutna poslanika na sednici Komiteta 13. oktobra u Briselu.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, niti ostale evropske institucije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike