Pritisci na Srbiju se nastavljaju: Evropski parlament usvojio amandman hrvatskog poslanika

13.10.2022

12:41

0

Izveštaj će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju u novembru u Strazburu

Pritisci na Srbiju se nastavljaju: Evropski parlament usvojio amandman hrvatskog poslanika
Evropski parlament - Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Komitet za spoljnu politiku Evropskog parlamenta danas je usvojio amandman na izveštaj EP o proširenju Unije, čiji je autor hrvatski socijalista i evropski poslanik Tonino Picula, a kojim se dalje napredovanje Srbije na EU putu uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji.

Politička grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu predložila je 28. septembra da se u ovaj izveštaj uključi njihov amandman prema kome Srbija može da napreduje u pregovorima za pristupanje EU samo ako uvede sankcije Rusiji i uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Amandman na izveštaj Evropskog parlamenta o proširenju navodi da treba “dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i napredovati u pregovorima o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i postigne značajan napredak u reformama povezanim sa EU“.

Zatim precizira da treba pozvati Srbiju da se uskladi s restriktivnim merama i politikom EU prema Rusiji generalno i da pokaže napredak u demokratiji, vladavini prava i prihvati vrednosti i prioritete Unije.

Amandmanom se predviđa i da EU treba da “preispita sva sredstva EU za Srbiju u tom svetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU”.

Izveštaj će dobiti formu Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju u novembru u Strazburu.

Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za zemlje članice, niti ostale evropske institucije

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike