Broje se glasovi za Savete nacionalnih manjina: RIK objavio rezultate elektorskih izbora

13.11.2022

23:10

0

Najviše glasova crnogorska manjina dala je listi Dragoljuba Malovića, a makedonska listi Borča Vličkovskog

Broje se glasovi za Savete nacionalnih manjina: RIK objavio rezultate elektorskih izbora
Izbori za Savet nacionalnih manjina - Copyright Foto: Tanjug/ALEKSANDRA ORLIC

U Srbiji su održani izbori za članove Saveta nacionalnih manjina. Republička izborna komisija saopštila je rezultate elektorskog glasanja. Hrvatska manjina većinom glasova izabrala je listu "Hrvati i dalje zajedno". Najviše glasova crnogorska manjina dala je listi Dragoljuba Malovića, a makedonska listi Borča Vličkovskog. Goranci su glasali za listu Amira Kajkuša. Stižu i rezultata neposrednih izbora.

Na izborima za članove Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine održanim danas, pobedila je lista "Hrvati i dalje zajedno" koju predvodi Jasna Vojnić, sa osvojena 29 mandata, saopšteno je iz Republičke izborne komisije (RIK). Od prisutna 83 elektora, njih 80 je glasalo za tu listu. 

Pobedu na izborima za članove saveta crnogorske nacionalne manjine odnela je lista čiji je nosilac Dragoljub Malović, za koju je glasalo 99 elektora i koja je dobila 23 mandata, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Izborna lista čiji je nosilac Borče Veličkovski pobedila je na izborima za članove saveta makedonske nacionalne manjine, sa 56 glasova i osvojena 23 mandata, navodi se na sajtu Republičke izborne komisije.

Na elektronskoj skupštini, održanoj u Skupštini Srbije, 27 elektora izabralo je petnaestočlani Nacionalni savet Goranaca.

Birači su glasalo za listu Amira Kajkuša koja je dobila 26 glasova, a jedan glas je bio nevažeći.

Kako je ranije saopštila Republička izborna komisija, pravo glasa imalo je 456.199 birača.

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina (NSNM), za 19 članovi su se birali neposredno, dok se za četiri birali putem elektorskih skupština.

Nacionalne manjine koje su birale članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima su: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, ruska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i ceška.

Četiri nacionalne manjine birale su članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, a to su: makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska nacionalna manjina. 

 Pastor: "Mađarska sloga" ostvarila istorijsku pobedu

Lista "Mađarska sloga" koju je formirao Savez vojvođanskih Mađara, ostvarila istorijsku pobedu u odnosu na sve do sada održane izbore za nacionalni Savet mađarske nacionalne manjine, bez obzira na to što je učestvovala samo jedna lista, rekao je lider vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Foto: Tanjug/ALEKSANDRA ORLIC
 

Ištvan Pastor je rekao da pre svega poručuje da im je stalo do Mađarskog nacionalnog saveta, odnosno, do Nacionalnih saveta.

- Nije slučajno što mislimo da je Srbija po tom pitanju uzor, jer postoji zakonsko utemeljeno uređenje odnosa većine i manjina kojim se manjinama od strane države prepušta realizacija najbitnijih pitanja vezanih za očuvanje identiteta u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika - naveo je Pastor.

Lista broj dva odnela pobedu za Nacionalni savet Bunjevaca

Dopisnik RTS-a javlja da je na osnovu 95 procenata prebrojanih glasova za nacionalni savet Bunjevaca, lista broj 2 - "Bunjevci složno-dr Suzana Kujundžić Ostojić" osvojila 79 procenata glasova izašlih birača, kao i 15 od 19 mandata u novom sazivu saveta, rekla je nosilac liste na večerašnjoj konferenciji za novinare u Subotici.

Prosečna izlaznost je bila oko 45 procenata, što je trostruko bolji rezultat nego pre četiri godine i tu energiju će iskoristiti novi saziv nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

U Preševu glasalo oko 30 odsto birača

Prema podacima Radnog tela Republičke izborne komisije za Preševo, koje je zaduženo za praćenje izbora članova Nacionalnih saveta nacionalne manjine, u opštini Preševo glasalo je 6.519 birača, što je oko 30 odsto od upisanih u poseban birački spisak.
Do sada još nisu potpuno obrađeni podaci, ali iz Radnog tela saopštavaju okvirne brojeve.

Za predstavnike u Nacionalnom savetu Albanaca kandidovalo se pet lista. U Preševu je 2.300 glasova osvojila Alternativa za promene, 2.100 glasova Partija za demokratsko delovanje, 1.090 glasova Demokratska partija Albanaca, 100 glasova Pokret za demokratski progres i 100 glasova Demokratska partija.

Izlaznost u Novom Pazaru 34 odsto

Prema prvim preliminarnim rezultatima današnjih izbora, a koji dolaze iz izbornog štaba liste "SDP - Husein Memić", ta lista na osnovu obrađenih 82 odsto materijala sa biračkih mesta u Novom Pazaru osvojila je 7.865 glasova, druga je lista "Jedinstveno za slobodno vijeće - Stranka pravde i pomirenja - dr Misala Pramenković" 5.117 glasova, lista "Bošnjačko jedinstvo - dr Sulejman Ugljanin" 4.970, lista "Savez za Sandžak i dobre Bošnjake" 124 i "Bošnjačka lista" 56 glasova.

U Novom Pazaru na birališta je izašlo 34 odsto Bošnjaka. U tom gradu glasali su i pripadnici drugih manjinskih zajednica.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike